Gå til sidens hovedinnhold

Anslår at 1 av 5 barn ser for dårlig

Artikkelen er over 9 år gammel

Med briller kan Ida (9) leve et aktivt liv. Mange foreldre tar ikke med barna til optiker, selv om de mistenker at barna ser dårlig.

DRAMMEN: Ida Indsetviken (9) svinger seg fra gren til gren i klatretreet utenfor Gulskogen skole. Det hadde vært helt umulig uten briller.

– Det blir ganske tåkete for meg når jeg tar av brillene, sier Ida.

Da Ida var liten snublet hun mye, var redd for å gå i trapper og tråkket på andre barns leker. I barnehagen ville de koble inn fysioterapeut for å hjelpe Ida med grovmotorikken.
Etter en stund bestemte foreldrene seg for å teste datterens syn også.

– Vi gikk ut ifra at det var i orden, men vi ville undersøke det for sikkerhets skyld, forklarer mamma Marit K. Indsetviken.

LES OGSÅ: Reisende i bedre syn

Turen til optikeren avslørte at Ida var overlangsynt, og måtte ha briller.

– Jeg har brukt briller siden jeg var fire år. Mamma sier at jeg gikk på dører da jeg var liten. Nå som jeg har briller ser jeg bra, forklarer niåringen og klatrer høyere opp i treet.

Hvert femte skolebarn

Barn som ser dårlig kan få konsentrasjonsvansker, hodepine, problemer med å følge undervisningen på skolen og trekke seg unna fysisk lek som ballspill.

Tall fra den amerikanske optikerforeningen viser at hvert femte skolebarn ser dårlig. Disse tallene brukes gjerne i Norge også, fordi vi ikke har egne undersøkelser på dette.

I en fersk spørreundersøkelse utført av Norstad på vegne av Specsavers Optikk, kommer det imidlertid fram at over halvparten av foreldrene har tenkt at barna deres ser dårlig. Likevel svarer 64 prosent at de ikke har tatt med barna til synstest hos optiker.

LES OGSÅ: Slik blir du brillefin!

Fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund kjenner ikke til undersøkelsen, og kan derfor ikke kommentere den. Men han skulle ønske at flere barn oppsøkte optiker.

– Vi har inntrykk av at helsesøstrene ofte henviser barna til øyelege, der det er ventelister på opptil ett år. Men så viser det seg at de ikke har en øyesykdom, og at det er briller de trenger, sier Haugo.

Ødelagt av TV-spill?

Trine Langaas er førsteamanuensis ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og fagansvarlig for pediatrisk optometri.

Hun forsker på blant annet utviklingen av synet hos barn. Langaas og hennes kolleger er i ferd med å planlegge en studie for å finne ut hvor mange norske skolebarn som har synsproblemer.

– Blir barnas syn dårligere hvis de ser mye på TV, spiller TV-spill eller sitter ofte foran dataskjermen?

– Det har vi ikke noe entydig svar på. Men vi vet at dagslys er viktig. Det er bra for synet å oppholde seg mye ute, svarer Langaas.

Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund supplerer:

– Det er bra for synet å ha et sunt og aktivt liv, og at barna er mye ute og leker. Det utfordrer synsfunksjonene.

LES OGSÅ: Ikke sikkert du kan se 3D

Ikke vondt

Den store andelen foreldre som ikke har tatt med barna til optiker, til tross for at de har tenkt at barna kanskje ser dårlig, kan ha sammenheng med at synstest hos optiker koster penger. Et besøk hos øyelege blir derimot refundert .

– Vi håper myndighetene lager en refusjonsordning for barn som må oppsøke optiker, sier Hans Torvald Haugo.

Synsforsker og optiker Trine Langaas oppfordrer foreldre til å se etter tegn på at barna har synsproblemer.

– Barna vet jo ikke hvordan de skal se, påpeker hun.

 Barna vet jo ikke hvordan de skal se


Ida Indsetviken beroliger andre barn som er engstelige for at en synstest hos optiker er vondt.

– Nei, nei. Det er ikke vondt. Jeg har vært hos alle de som jobber hos optikeren min, og de er hyggelige. De skader ikke folk!

LES OGSÅ: Svaksynte møter fordommer i arbeidslivet

Ber foreldrene sjekke

93 prosent av de spurte foreldrene i undersøkelsen mener at dårlig syn påvirker barnas prestasjoner i skolen i stor grad eller meget stor grad.

– Når vi opplever at elever er ukonsentrert eller strever med for eksempel å lese, ber vi foreldrene sjekke elevenes syn, sier avdelingsleder Jon Jørgensen ved Gulskogen skole.

Bruker synsnettverk

Wenche Hovde, leder av skolehelsetjenesten i Drammen, sier de aldri henviser barn rett til øyelege, men til optikere tilknyttet synsnettverket i Buskerud.

Dette er et nær ti år gammelt nettverk, og er et samarbeid mellom enkelte optikere i Buskerud, øyeavdelingen ved Drammen sykehus og Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud.

 

Kommentarer til denne saken