Vil ha spleiselag for skolemat

Torgeir Micaelsen (Ap) mener et spleiselag kan gi sunnere mat og kosthold i skolen.

Torgeir Micaelsen (Ap) mener et spleiselag kan gi sunnere mat og kosthold i skolen. Foto:

Av og
Artikkelen er over 6 år gammel

Torgeir Micaelsen (Ap) mener et spleiselag kan gi sunnere mat og kosthold i skolen.

DEL

– Det mener jeg er viktig ut fra et folkehelseperspektiv. Vi må finne en måte hvor vi kan tilrettelegge for at flere barn enn i dag får tilgang til sunn mat i skolen, sier Torgeir Micaelsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson innledet om folkehelse under programdebatten på Arbeiderpartiets landsstyremøte onsdag.

– Vi vet at det finnes systematiske sosiale helseforskjeller på barn helt fra tidlig alder. Mange foreldre stiller heldigvis opp med sunne og gode matpakker, men vi vet også hvilke barn som ikke får det, sier Micaelsen.

– Også foreldre med ressurser og som stiller opp for barna, synes det er litt rart at ikke barn kan få mer kunnskap om hvordan man spiser variert og kan lage mat selv på skolen. Det er tross alt på skolen barna oppholder seg mest om dagen.

– Mange skoler får det til, for eksempel gjennom valgfag hvor elever blant annet kan tilrettelegge for frokost med vanlig brødskiver og melk. Eller lage grønnsakspizza, sier Micaelsen.

Han ser for seg et spleiselag på samme måte som for barnehagene, hvor mange betaler matpenger. Ap-representanten tror mange foreldre vil mene at dette er en god idé.

– Så skal vi også finne ordninger som gjør at det ikke skal synes hvis noen har dårlig råd, påpeker Micaelsen.

Han presiserer at han kommer med utspillet med et klart helseperspektiv, men innrømmer at det også kan ha store skolefaglige fordeler.

– Det har helt klart fantastiske sideeffekter. Barn som har spist sunn og variert kost er mer opplagte og mer lærevillige på skolen, poengterer han.

Kostpenger i barnehagene skal kun dekke barnehagens faktiske utgifter til måltidene. Betaling for mat skal ikke være på et slikt nivå at barnehageeier tjener på dette. Det skal heller ikke skoleverket gjøre, ifølge Micaelsens tanker.

Nyvalgt partileder Jonas Gahr Støre hadde folkehelse som mantra da han var helse- og sosialminister.

Torgeir Micaelsen ønsker at Arbeiderpartiet skal være et folkehelseparti. I sin innledning til landsstyret påpekte han at det er et tankekors at vi i Norge fortsatt ser store systematiske forskjeller i helsetilstanden i forhold til hvor mye du tjener og hvor du bor.

– Det er bedre å være rik og frisk enn fattig og syk sies det på spøk. Men det er faktisk blodig alvor, påpekte han.

(ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken