Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir du kvitt sneglene

Artikkelen er over 7 år gammel

Vil du slippe å ha hagen full av brunskogsnegler i sommer, må du handle nå!

DRAMMEN: De aller fleste brunskogsneglene i norske hager overvintrer som ganske små snegleunger.

De er ikke helt like de voksne, men det er nå de er lettest å bekjempe.

Brunskogsnegl, også kjent som brunsnegl og iberiaskogsnegl, har invadert hager og parker i store deler av landet. Denne invaderende sneglen legger eggene sine om høsten, og lever ikke mer enn ett år.

Det vil si at de fleste overvintrer som helt små nyklekte sneglebarn.

LES OGSÅ: Våryr stemning på hagesentrene

Perfekt for snegler

– På Østlandet har denne vinteren vært helt perfekt for sneglene, forteller Erling Fløistad ved Bioforsk Plantehelse.

Noen få er allerede blitt større, men fremdeles er de aller fleste sneglene små sneglebarn. Det ikke alle er klar over er at de små brunskogsneglene lett kan forveksles med andre snegler når de er små.

De voksne sneglene er helt ensfarga, mens de små har en mer eller mindre tydelig stripe rundt halen, og et mørkere felt på ryggen.

– Denne forskjellen er det viktig å være klar over, forteller Fløistad.

Det er nemlig nå, når sneglene er små, at de er lettest å bekjempe. Det finnes flere ulike preperater å få kjøpt, Nemaslug og ulike preparater som inneholder jernfosfat (Ferramol o.l.).

LES OGSÅ: – Ta dem med en gang du ser dem

Ingen grunn til å vente

Når du finner ut at komposthaugen eller det fuktige hjørnet av hagen er fullt av små snegler som ikke ligner på de store som var der i fjor, er det altså ingen grunnn til å vente og se om dette er søte små uskyldige nykommere.

De blir snart større, og da vil du kjenne dem igjen. Fjern dem med en gang! Bruk gjerne litt plantevernmidler nå, så slipper du kanskje å bruke mye mer seinere i sesongen.

Det er fremdeles for tidlig å si hvorvidt det blir ekstra mye snegler denne sommeren. Det kommer an på hvor mage egg som ble lagt i fjor.

Noen steder på Østlandet var det så få brunskogsnegler i fjor, at det ikke kan bli riktig mange denne sesongen. Andre steder ble det antakelig lagt nok egg til at det kommer fram rikelig med snegler nå som nedbøren har kommet i mai.

På Vestlandet var vinteren tørr og kald, noe som ikke var bra for de «søte små». Der vil det forhåpentlig bli færre snegler i år enn i fjor. (ANB)

LES OGSÅ: Lager snadder med snegler

Kommentarer til denne saken