Blåbær tar kaka

Blåbærkake stekt i porsjonsformer er en lettlaget og deilig høstdessert.

Blåbærkake stekt i porsjonsformer er en lettlaget og deilig høstdessert. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Idet jeg freser fram over blåbærlyngen, ser jeg for meg en herlig høstkake.

DEL

Nå som høsten er her, er det bare å hive seg rundt hvis man skal rekke å lage noe godt av alle de fortreffelige, modne råvarene – grønnsaker, frukt, sopp og bær.

Lett å lage

Selv har jeg altså vært ute på blåbærtur. Noen av de 17.500 bærene (= 10,5 kilo) jeg fanget i plukkerne, gikk til singelfrysing i rå tilstand. Noen ble rørt med sukker og rørepulver til vinterens pannekaker. Det ble også noen liter blåbærsaft til vinterens skirenn. Og, ikke minst, fikk en porsjon ferske bær æren av å forvandles til en blåbærsmuldrekake sammen med noen få andre ingredienser.

Blåbærsmuldrekake er superlett å lage og krever ikke mer fancy maskiner enn to hender. Kaken består av tre hovedelementer: bær, lokk og rømme.

Det gylne og sprø lokket er laget av en enkel smuldredeig. Denne deigen inneholder i sin enkleste form hvetemel, smør og sukker. For å få en fastere og litt mer spennende struktur tilsetter jeg en andel valsede speltflak eller havregryn.

Vanilje og kanel

Blåbær er verken veldig søte eller veldig syrlige, men det bør de være for å fremstå som gode etter baking. Derfor tilsetter jeg litt uraffinert økologisk sukker og litt sitronsaft. Slik blir sødme-/syrebalansen perfekt. Krydder som vanilje og kanel er veldig godt til blåbær.

Har du en vaniljestang, så skrap ut frøene og bland dem i sukkeret før du heller det over bærene. Smaken av vanilje virker utfyllende, og alle liker den. Har du ikke vaniljestang, så bruk litt vaniljesukker.

Potetmelet er viktig, det absorberer og jevner all væske som renner ut av bærene under varmebehandlingen. Vi får dermed en saftig og god syltetøykonsistens i stedet for en vandig suppe i bunnen.

Bra for helsen

Når dette skal bakes, må du bruke keramikk eller annet egnet gods som tåler minst 200 grader i ovnen. Lag enten en stor form til flere eller bruk porsjonsskåler. Det siste blir finest, men den første er mest hendig og går kjappest å lage. Godt blir det uansett!

Til varm kake er det deilig med iskald, fet Røros Rømme, som du får tak i i vanlige butikker. Et dryss kanel på rømmen er prikken over i-en.

Nevnte jeg forresten at blåbær er noe av det sunneste som finnes, inkludert både antioksidanter, vitaminer og skogstur?

Blåbærsmuldrekake

Ingredienser (4 personer)

Smuldredeig (bunnen på toppen):

 • 150 g hvetemel
 • 50 g speltflak eller havregryn
 • 5 ss økologisk uraffinert sukker
 • 80 g godt smør
 • ½ ts salt

Bær:

 • 400 g blåbær
 • 65 g økologisk uraffinert sukker
 • 2 ss potetmel
 • 1 vaniljestang
 • Saft fra ½ sitron

Rømme:

 • 100 g Røros Rømme
 • 1 ts malt kanel

Framgangsmåte

Blåbær: Du kan godt skylle bærene i kaldt vann i en sil først. La dem renne godt av seg før du har dem i en bolle. Press over sitronen. Snitt opp vaniljestangen, og skrap ut innmaten med en kniv. Bland innmaten fra vaniljestangen i sukkeret, og dryss dette over bærene. Ha på potetmel, og rør rundt ti ganger. Bærene skal ikke moses, men alle ingrediensene skal blande seg jevnt og fint.

Legg bær i bunnen av formen/skålene, og dekk bærene med et 1– 2 cm tykt lag med smuldredeig. Ikke klapp deigen sammen, kaken steker finest når deigen er drysset luftig over. Sett formen/skålene i ovnen på 200 grader ca. 15– 20 minutter. Lokket skal være gyllent og sprøtt. La desserten avkjøles noen få minutter før servering, og server helst mens den fortsatt er varm og nylaget.

Smuldredeig: Romtemperer smøret, og skjær det i terninger. Mål opp øvrige ingredienser som knas sammen med smøret med hendene. Ikke kna for lenge, da smelter smøret og du risikerer å få en deigball i stedet for en smuldrete deig.

Rømme: Rør sammen kanel og rømme. Ønsker du rømmen stiv, kan du piske den noen sekunder til den blir stiv og luftig.

Artikkeltags