Dette er sjokoladedrømmen

Her er det bare å velge mousse ut fra hvilket tilbehør man foretrekker.

Her er det bare å velge mousse ut fra hvilket tilbehør man foretrekker. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Oppskriften er basert på én del ditt, to deler datt og tre deler dutt.

DEL

Her skal vi ta for oss verdens enkleste oppskrift på deilig sjokoladekrem. Retten kler navnet «mousse» like godt som Paul Bocus kler kokkelue. Og han er ganske fin med kokkelue, for å si det sånn.

Går i fella

Mange har gjennom tidene laget sjokolademousse med noe varierende hell. Noen gode mousser er veldig avanserte og inneholder blant annet legeringer med eggeplommer, stivpisket eggehvite og en andel gelatin. Og vi vet jo alle at det er en iboende «gelatinangst» på norske kjøkkener.

Har man dummet seg ut med gelatin én gang, og endt opp med en mousse med gummiaktige tråder eller klumper, kan man sammenligne erfaringen med å brenne seg på flammer. Brent barn lærer som kjent å sky ilden.

LES OGSÅ: Klassiker i ny drakt

Ukas mousse er derimot kjemisk fri for avanserte teknikker og sære ingredienser. Det at moussen er enkel stiller allikevel, som alltid, krav til råvarene man skal bruke. Du får stort sett det du betaler for når det kommer til mat.

Mat

BARE SPRØYT: Med sprøytepose blir porsjonene ekstra delikate.

Smaksrik sjokolade

Start med sjokoladen. Kjøp en sjokolade som er merket med minst 55– 60 prosent kakao. Dette er et absolutt must for en god smak på sluttproduktet. Den franske, smaksrike sjokoladen Valhrona er nå i salg i veldig mange butikker rundt i Norge, og den er utmerket til vårt formål.

Ingrediens nummer to er den ordinære kremfløten – ikke matfløte eller annet rask. Som sukker duger vanlig farin helt fint. Dette er alt du trenger!

Resultatet blir en allsidig krem/mousse. Den er nøytral i smaken og egner seg godt som en sjokoladebase i et glass. Den smaken du personlig liker best til sjokolade, legger du på toppen av kremen. Da styrer du desserten dit du vil med enkle grep.

LES MER: Verdens beste syltetøy

Jeg har vippet opp noen eksempler her i dag, men det finnes mange andre retninger å gå i. Kanskje din favoritt er varm espresso, Baileys, eggelikør eller noe i den duren? Uansett, dette er en helårsvariant som kan stå tildekket noen dager i kjøleskap hvis det er enklere for deg å lage desserten i god tid på forhånd.

Mat

OMVENDT: Krem vendes inn i fløte-/sjokoladeblandingen.

Slik gjør du det

Lun 1 dl kremfløte i en kjele med sjokoladen og sukkeret. Sett kjelen på lav varme og ikke rør (med lav varme mener jeg nivå 2 av 9 på induksjonsovn). Bare la det smelte for seg selv. Samtidig visper du 3 dl kremfløte i en bolle.

Når sjokoladen har smeltet, rører du sammen sjokoladen og fløten i kjelen til en tykk sjokoladesaus. Dette tar ca. 5 sekunder med forsiktig røring med en visp. Ta 1/3 av kremen og vend den inn i sjokoladen. Når kremen er vendt inn, tar du 1/3 til og vender inn. Til slutt vender du inn siste delen krem. Nå er moussen klar til å legges over i glass, kopper, skåler eller hva du vil. Bruk gjerne en sprøytepose.

Mat

KREMFLØTE: Kom ikke her med magre løsninger!

Som topping kan man bruke det man liker best til sjokolade. Bringebær og sjokolade er et sikkert kort. Mos noen friske eller fryste bær med litt sukker og legg det på toppen. Kanskje et alternativ til julens riskremen hvis du ikke er så glad i det?

LES OGSÅ: Med en smak av Tyrkia

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken