Nå kan du gjøre et godt hyttekjøp

Salget av fjellhytter rundt Valdres går jevnt, melder meglerne.

Salget av fjellhytter rundt Valdres går jevnt, melder meglerne. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Større tilbud og lavere prisvekst i hyttemarkedet, melder meglerne.

DEL

Mens prisene på fritidseiendom økte med 9 prosent fra 2010 til 2011, ligger de nå seks prosent under hva de gjorde på samme tid i fjor.

– Det er kjøpers marked for fritidseiendom ved sjøen, sier Leif. J. Laugen, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Gjennomsnittlig pris for hytter over hele landet er på 1,3 millioner, kom det fram i Statistisk sentralbyrås siste kvartalstelling.

Tregt luksusmarked

På Finn.no ligger det i juli i underkant av 300 fritidseiendommer i de høye prisklassene som starter på fem millioner. Flere av dem er i Agderfylkene, Vestfold og rundt Kragerø i Telemark. Men luksusmarkedet går tregt:

– Vi har sett gjennom flere år at det tar lang tid å selge de aller dyreste hyttene, sier Laugen. Det kan ha sammenheng med den internasjonale uroen, det er nemlig investorer og lignende som vanligvis kjøper disse.

– Vi har sett gjennom flere år at det tar lang tid å selge de aller dyreste hyttene

Laugen mener at de som drømmer om et hjem nummer to, nå kan gjøre et godt kjøp.

– Det er fint for dem som skal kjøpe, de kan forhandle pris. Men for dem som nå skal selge, går det tregt.

Lønnsomt

Laugen sier at det var prisvekst på fritidseiendom fram til 2007, men at det prisene siden har stagnert. Likevel mener han at fritidseiendom ved sjøen er kan være en god investering.

– Hytte ved sjøen har mange steder vist seg å være en god investering over tid. Det er knapphet på disse hyttene. Det er det ikke i fjellet.

En sjøhytte som ble kjøpt for to millioner i 2007, vil ha steget til 2,2 millioner i 2012, kommer det fram i Effs prisrapport. Gjennomsnittlig pris for hytte ved sjøen er 2.439.000 kroner.

Skogen

Nærhet til sjøen betyr at hytta i snitt blir 41 prosent dyrere enn dem uten dette godet. Men du trenger ikke være millionær for å ha egen hytte. Vel en firedel av hyttene som i slutten av juli lå ute for salg på Finn.no, hadde en prisantydning på langt under en million kroner.

Et stykke inn i landet fra de populære hytteområdene rundt Kragerø i Telemark, selges det fritidseiendom helt ned i 200.000 kroner. Blant annet ble det i sommer lagt ut en vokterbolig omregulert til fritidseiendom ved Notodden.

- Mange av hytteeierne selger ikke fordi de må, men fordi de ikke bruker hytta

– Det har vært noen interessenter, men den er ennå ikke solgt. Hyttemarkedet har vært tregt i år, sier meglerfullmektig Marianne Ramtoft i Eiendomsmegler 1.

– Men mange av hytteeierne selger ikke fordi de må, men fordi de ikke bruker hytta. Derfor sitter de heller en stund.

Over hele landet finnes det nå lignende fritidseiendommer til rundt en halv million.

Høysesong i fjellet

Oppe i fjellet er entusiasmen større.

– Nå i høst kommer det mange fjellhytter til salgs, sier Berit Helle, daglig leder i DnB Eiendom i Valdres.

– Mange til rundt en million kroner og mange under. Hos oss går vi inn i høysesongen nå.

– Fjellhyttene her har gått uansett marked

Helle mener at de norske fjellhyttene og områdene rundt Valdres har vært forskånet for de store svingningene:

– Fjellhyttene her har gått uansett marked. Vi nordmenn har en forkjærlighet for det å komme opp i fjellet. Og det er ikke umulig å få en rimelig folkehytte.

Billigst på Finn.no

Det lå ved utgangen av juli cirka 1000 hytter med prisantydning på under en million kroner på Finn.no. Eksempler:

  • Hytte med to rom, brygge, eiet tomt på 1925 kvadratmeter ved Tonsvatnet i Nord-Aurdal i Oppland fylke. Prisantydning: 350.000 kroner.
  • Enkel hytte rett ved Kjåvann ved Vennesla i Vest-Agder. Festet tomt. Prisantydning: 350.000 kroner.
  • Hytte med to soverom og flott utsikt over Høyangerfjorden. Prisantydning: 450.000 kroner.
  • Gårdshus fra 1935 med boligareal på 120 kvadratmeter, låve og 1858 kvadratmeter eiet tomt. Kort vei til lakseelva Orkla og 4,5 mil til Oppdal. Trenger oppussing. Prisantydning: 560.000 kroner.
  • Hytte med tre soverom og 1052 kvadratmeter eiet tomt i fjellgrenda Høvringen ved Rondane i Oppland fylke. Bra skiterreng. Prisantydning: 840.000 kroner.
  • Rorbu i Nusfjord i Lofoten i Nordland fylke, renovert i 2009. Fiskemulighet på felles brygge. Prisantydning: 900.000 kroner.
  • Hytte med fiskerett og 3296 kvadratmeter eiet tomt ved Snipøyrvannet ved Hareid i Møre og Romsdal. Prisantydning: 1.000.000 kroner.

Artikkeltags