5 ting du må ha med på reise

Ikke glem hodetelefonene på ferie!

Ikke glem hodetelefonene på ferie! Foto:

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

Disse dingsene vil du ikke glemme når du drar på ferie.

DEL

[Teknofil.no] Vi nordmenn er ikke så rent lite ute på reise, og de aller fleste av oss bruker også teknologi ganske aktivt i hverdagen. Flere studier viser til og med at mange av oss er avhengige av enten internettmobiltelefonen eller av teknologi generelt. Dermed er det kanskje ikke så rart at dette også gjelder når vi er på ferie – ja, kanskje i større grad da.

 

Dermed er det nok av dingser å holde styr på når vi skal ut og reise, og den aller viktigste teknoduppeditten på ferie er naturligvis mobiltelefonen. Mange har sikkert også med seg et nettbrett eller en datamaskin. Det er sjelden man glemmer disse hjemme, men desto mer oftere etterlater man andre viktige teknologiske duppeditter på stuebordet – ting som kan være helt essensielle.

Her er 5 ting du absolutt ikke burde glemme når du skal setter bena på fremmed jord.

1. Hodetelefoner/Ørepropper

Ikke glem hodetelefonene på ferie!

Det høres kanskje banalt ut, men mangelen på hodetelefoner eller ørepropper kan ha en del å si for hvordan ferien blir. Om du skal fly langt, for eksempel til New York, kan 7-8 timer føles ganske lenge om du ikke er utpreget glad i motorstøy, barneskrik og lyden av totalt fremmede mennesker som snakker.

Nettopp derfor snakker vi kanskje også først og fremst om gode hodetelefoner, eller enda mer moderne: hodetelefoner eller ørepropper med støydemping. Dette er en teknologi utviklet for å dempe lyden fra omgivelsene ved hjelp av motvirkende lyd. Bose QuietComfort 25 er et godt eksempel på et slikt relativt tilgjengelig og «vanlig» hodesett.

Det er godt mulig du ikke trenger så avansert utstyr, men uavhengig om du bruker nettbrett, datamaskin eller mobil er ørepropper eller hodetelefoner et helt essensielt teknologisk tillegg både i hverdagen og på ferie.

Finn best pris på et hodesett med aktiv støydemping på Prisguide

2. Eksternt tastatur

Et bluetoothtastatur er praktisk på mange måter, og finnes i mange formater og størrelser.

Mange av oss tar med jobben på ferie, eller trenger kanskje å skrive en rapport, en e-post eller noe annet i skyggen av en palme. For å slippe å drasse med en hel datamaskin rundt, velger vi heller å ha med mobilen eller et nettbrett istedenfor.

Da kan det imidlertid være greit å ha et tastatur tilgjengelig, om ikke du trives med å knote rundt på små, elektroniske taster og måtte hente fram spesialtegn fra en separat meny.

Sånn sett er et eksternt tastatur den beste løsningen, og det finnes mange nokså gode Bluetooth-tastaturer der ute. Logitech er en nokså ivrig produsent av slike, og mange har også magnetlås som du kan hekte nettbrettet eller mobilen på. Om du ikke har en av de vanligste modellene på markedet, så går det uansett an å koble opp den mobile enheten trådløst og bruke noe annet som støtte.

Microsoft lanserte også for 2 måneder siden et nytt, trådløst tastatur som kan være et greit valg for den jevne bruker, ettersom det fungerer over alle eksisterende plattformer.

Finn en drøss av ulike nettbrett-tastatur på Prisguide

3. Strømadapter

I en ideell verden hadde alle teknologiske standarder vært like over hele verden, men dessverre lever vi enda ikke i en slik virkelighet. Virkeligheten er riktignok bedre enn den var for bare noen år tilbake. Nå bruker for eksempel alle smarttelefonprodusenter – unntatt Apple – den standardiserte Micro-USB-standarden.

Adapter – ikke glem det på reisen! Da får du ikke ladet noe hvor enn mange ladekabler du har med deg.

En ting som imidlertid ikke har endret seg – og som vi alle merker når vi er ute på reise – er at det finnes en hel horde av forskjellige standarder for strømuttak her i verden. I Norge kjører vi en standard med to plugger/hull. Denne gir en effekt på 230V og 50Hz, og brukes av alle europeiske land unntatt Kypros, Skottland, Irland og – kanskje mest merkbart – England. Disse landene kjører en standard med tre avlange innganger, og med 240V.

Skal du utenfor Europa blir problemene enda større. Bare i Karibia finnes det 4 forskjellige standarder, og i Midt-østen hele 5. USA og Canada kjører også sitt eget løp, med i tillegg nær halvert spenning.

Derfor trenger man ofte en adapter. Slike kan man få kjøpt stort sett over hele verden, men det aller lureste man kan gjøre er å kjøpe en over nettet – noe som ofte er både billigere og bedre. Den sveitsiske produsenten Skross lager for eksempel multifunksjonsadaptere som kan stilles om til mange forskjellige standarder, slik at man slipper å forholde seg til mange forskjellige plugger. Det kan uansett være lurt å sjekke hva slags standard som brukes akkurat der du har tenkt deg.

4. Minnekortadapter/Minnepinne

Det skal ikke så mange år til i livet som et moderne menneske før man begynner å samle seg opp en betydelig mengde bilder, og ferier er intet unntak. Faktisk snarere tvert imot; ferier er nok for mange de gangene man tar flest bilder. Da kan det etterhvert bli litt trangt om plassen på telefonen eller kameraet, og man får behov for å flytte bildene til et annet sted.

Minnepinne og minnekortadapter er uunnværlige på ferie.

Den jobben har vi minnekort til, og også til dels minnepinner. Dersom du bruker et kamera, har du sannsynligvis et utskiftbart minnekort på innsiden. De fleste datamaskiner har minnekortinngang, noe som gjør det såre enkelt å flytte bildene til harddisken der. Deretter kan du eventuelt overføre bildene til en minnepinne, som er lett og enkel å ha med på tur.

Men hva om bildene befinner seg i MicroSD-kortet på telefonen? Jo, det har man minnekortadaptere til. Dette er rett og slett et tomt minnekort du kan stikke MicroSD-kortet inn i, og som deretter gjør det mulig å overføre dataene via inngangen på datamaskinen. Dersom du bruker et minnekort på 128 GB burde du ikke ha noen problemer med å lagre bildene på telefonen, men uansett: ta med deg en adapter og en minnepinne på tur, bare sånn for sikkerhets skyld.

Finn best pris på minnekort på Prisguide

5. Solcellelader/Batteripakke

Du er klar for tur, sekken er pakket og foran deg ligger en herlig dag med vandring i et fantastisk landskap – som du gjerne vil ta bilder av. Det er bare det at telefonen er tom for strøm, og at østerrikske alper er sørgelig tomme for strømmuttak. Krise. Hva gjør du?

Jo, du tar med deg en batteripakke, kobler den til telefonen og setter av gårde. Nå er det ikke sikkert at du befinner deg i Østerrike, men løsningen gjelder i alle situasjoner der du går tom for strøm på mobilen når du minst forventer det. Batteripakker lades i veggen, og fås i mange forskjellige størrelser og former. Kapasiteten varierer også sterkt.

Denne lille solcelleladeren har vært i artikkelforfatterens tjeneste i noen år nå – og fungerer utmerket.

Ikke forvent at den oppgitte kapasiteten kommer i nærheten av den reelle heller. Det opplevde vi da vi testet PNYs nylig lanserte Powerpack DCM 2200 her på huset, og den ga skuffende resultater.

Om du er enda mer sofistikert kan du eventuelt velge å gå for en solcellelader. Disse er i bunn og grunn batteripakker med en nokså åpenbar spesialfunksjon. Ladingen går ikke så fryktelig fort, men da er du i det minste sikret uansett om det finnes strømuttak der du befinner deg eller ikke. Bortsett fra på regnværsdager da, naturligvis.

Finn best pris på nødladere på Prisguide

(ANB)

Artikkeltags