Hun hadde en sang i hodet, fylkesråd Siw HenrietteJacobsen (Ap), da hun innledet onsdagens skjebnemøte om Viken. Et møte som skulle vare, og vare.

«Jeg ser meg aldri tilbake. Det er ikke dit vi skal,» synger CC Cowboys. Og fylkesråd Jacobsen nynnet med. Hun snakket om utvikling, om å ta det beste fra Viken for å bygge de nye fylkene. Men at det blir tøft. Kunne det være et slags nirvana hun snakket om? Eller et idealsamfunn som ingen egentlig har særlig tro på?

I over åtte timer holdt de 87 fylkestingsrepresentantene på, selv om utfallet var gitt på forhånd. Det hele minnet om disse eviglange nachspielene. Du vet, der hvor noen på død og liv skal høre sin egen favorittlåt – gjerne flere ganger, og ingen går hjem før solen har stått opp og barskapet er tømt.

– Den beste debatten i fylkestinget ever, mente imidlertid en av representantene. Og fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) stemte i. «Inspirerende» var ordet, selv om de fleste vet at Ryberg og flere Ap-ere med han stemte mot sin egen overbevisning denne kvelden.

Kanskje var det derfor så mange av dem satt musestille på plassene sine og lot dansegulvet fylles opp av senterpartister i seiersrus, og adrenalinhissige høyrefolk. Kanskje skulle Ap-politikerne ønske at de var på en annen fest. Den i Innlandet for eksempel, der konklusjonen ble å fortsette som nå. Så hadde man sluppet å bruke tid og ressurser på å konstruere tre nye fylker – på 350 virkedager. Samtidig som man skal følge arbeidsmiljøloven og hindre kompetanseflukt.

Det burde vært egne russeknuter for å sette i gang så dristige prosjekt.

Frp på sin side mente at de enklest vil nå sitt store mål om avvikling av hele fylkeskommunenivået ved å dele opp Viken og bygge tre nye fylker. Det er lettere å legge ned tre små enn ett stort, er Frps kjenningsmelodi denne gangen.

På invitasjonen, som Sp hadde skrevet allerede etter valgseieren i fjor høst,stod det imidlertid reversering. Ta tilbake vår tapte fylkeskommuneidentitet og make Buskerud great again. Det er jo mye morsommere å snakke om identitet enn kroner og øre, for å sitere Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum i et nylig VG-intervju

Ikke overraskende var det altså Senterpartiet som hadde kontroll på spillelistene denne historiske onsdagen på Gardermoen. Godt hjulpet av SV og Rødt. Her skulle det synges gamle sanger om igjen, om det så skulle koste dem naboskapet. Endelig kunne valgkampens slagord – som nærhet til innbyggerne, demokrati og folkestyre. Livskvalitet og liv i bygda – gjenbrukes både med tre og fem minutters taletid.

Men det blir nødvendigvis ikke bedre busstilbud og bedre veier av det. Høyres fylkestingsrepresentanter hadde derfor øvd inn noen heftige mooves før skjebnemøtet.

– At jeg nå bor i Viken og tidligere Buskerud har påvirket min identitet i ufattelig liten grad, uttalte tidligere drammensordfører Tore Opdal Hansen, og hadde sitatet klart for Facebook-publisering.

Høyres gruppeleder Anette Sollis låtvalg var mer av det klassiske slaget. Ingen skulle være i tvil om at Høyre er opptatt av fakta, prislapper og ansattes ve og vel.

– Sannheten er at oppløsningen er den store symbolsaken som Sp skal ha gjennomført uansett. Prislappen og de håpløse arbeidsforholdene for ansatte er helt satt til side. Dette er fake news på norsk. Jeg trodde aldri vi skulle komme dit, sa hun.

Samtidig som hun tok deler av flertallspartiene fullstendig på sengen.

Sammen med Venstre, KrF, Frp, Pensjonistpartiet, Folkets Parti og én uavhengig representant hadde Høyre nemlig formulert et forslag til veien videre, altså om hvordan exit-prosessen helt konkret skal organiseres.

Ganske flaut for flertallspartiene selvsagt, men Ap var raske med å be om å være medforslagsstiller, og fikk følge av resten. Men SV og Rødt ble sure fordi de ikke var orientert.

Det burde imidlertid to av de ivrigste Viken-motstanderne og ikke minst fylkesrådet ha tenkt på selv. For lenge siden. Har man sagt A, så må man også si B. Men Ap og Sp har vært mer opptatt av å avskaffe Viken, enn å ha en plan for hvordan det skal skje. Høyre tok imidlertid rollen som voksen, med forslag om å rydde opp etter festen.

De vet også at når regningen for all moroa kommer, så kan den bli høy. Men det hadde ikke Ap og Sp så lyst til å snakke om nå. Forståelig nok.

– Vi stoler på regjeringen, gjentar de. At Vedum og co. skal ta oppløsningskostnadene på rundt en halv milliard, at regjeringen skal lage et nytt inntektssystem som vil redde Buskerud og Østfold fra tiår med økonomisk trøbbel, og sørge for flere nye oppgaver til fylkene.

Men det er også slik, fritt etter DeLillos, at du må gjerne rope om hjelp, selv om alle vet, at ingen hører. Hjernen er nemlig alene.

Buskerud eller Østfold kan med andre ord ikke skylde på regjeringen om de ikke får viljen sin. Da blir de nemlig møtt med argumentet om at de har valgt det selv, noe som ifølge Hurdalsplattformen var selve forutsetningen for fylkesreverseringen.

Den kanskje ærligste oppsummeringen fra dansegulvet denne kvelden kom trolig fra Ap-eren Jens-Petter Hagen, etter for lengst å ha innsett nederlaget. –Noen har klart å lage denne debatten til en fortelling om avstander og argumentert med følelser, og de har vunnet. Jeg innrømmer det, og jeg har tapt. Det blir ingen revolusjon, men vi blir nødt til å legge ned Viken. Det er ikke noe ålreit, men sånn er det.

Viken-festen var ikke over. Det er mer kake igjen.

LES OGSÅ:

Les også

Debatten om fylkeskommunens eksistens bør starte nå