Haaland ga også et straffespark til Joshua King, som i sin første kamp fra start under Ståle Solbakken fikk sin første landslagsscoring på nesten to og et halvt år. King ga seg ikke før han hadde gjort hattrick.

Armenia fikk en vond kveld på Ullevaal etter at Arman Hovhannisyan etter et drøyt kvarter pådro seg direkte rødt kort for å meie ned Haaland i fullt firsprang mot mål. Gjestenes landslagssjef gjorde fire defensive bytter før pause for å tette igjen, men til liten nytte.

– Vi hadde en monster av en spiss i første omgang. Det er ingen som greier å følge med på de eksplosjonene han hadde to-tre ganger. Helt enormt å se på, og det var nesten så man måtte gni seg i øynene, sa Solbakken til TV 2 etter kampen.

Kristian Thorstvedt fikk sjansen fra start etter sitt gode innhopp sist, og han viste igjen hvilken poengspiller han er da han var direkte involvert i fire mål før pause. Han scoret ett av dem.

Innbytterne Mats Møller Dæhli og Alexander Sørloth (2) scoret også.

I sin siste kamp før nasjonsligaalvoret starter i juni kunne Norge også ønske Stefan Strandberg tilbake på banen etter sitt skadeopphold. Han kom inn og spilte den siste snaue halvtimen.

– Proft gjennomført. Det er fort gjort å falle av hesten når kampen er avgjort, men vi holdt et så høyt tempo som vi klarte helt ut, mente Solbakken om den norske innsatsen.

Rødt kort

Det første kvarteret sto Armenia imot bedre enn Slovakia gjorde i fredagens kamp, og Norge måtte nøye seg med noen halvsjanser og et rop på straffe da Haaland gikk ned i duell med keeper.

Men gjestene gikk veldig hardt til i duellene, og det ble deres bane. I det 17. minutt skrudde Haaland på turboen og var i ferd med å rykke rett gjennom Armenias bakre firer da han ble meid ned av venstreback Arman Hovhannisyan 20 meter fra mål. Dommer dro opp det røde kortet.

Armeneren pådro seg en skade da han felte Haaland og måtte bæres ut, mens landslagssjef Joaquin Caparros plukket ut en spiss og byttet inn synderens navnebror Kamo Hovhannisyan.

Mot ti mann herjet Norge og punkterte kampen med fire mål på ni minutter.

Haaland ble tatt hardt gang på gang, men hevnet seg da han satte inn 1-0 i det 24. minutt. Thorstvedt gjenvant ballen høyt på banen og dyttet den til Moi, som vippet den i bakrom. Haaland nådde den før keeper og lobbet den elegant over ham på volley.

Etterlengtet

Vel tre minutter senere ble Moi og Thorstvedt felt med sekunders mellomrom. Dommer vinket videre første gang, men pekte på straffemerket den neste. Haaland ga ballen til King, som takket ham med et håndslag. Så rullet han ballen i hjørnet til 2-0.

Det var to år, fire måneder og 11 dager siden hans forrige landslagsmål, men han skulle bare måtte vente fem minutter på det neste, som førte ham opp i 19 totalt.

I mellomtiden hadde også Thorstvedt tegnet seg på scoringslista, etter norsk tiki-taka. Ødegaard spilte opp på Haaland, som spilte vegg med Moi og la ballen ut til Thorstvedt. Han plasserte ballen enkelt i hjørnet.

I det 33. minutt ble det 4-0 da King slo Jordy Monroy i lufta og nikket Ødegaards corner i mål.

Da hadde Caparrós sett nok og bestemte seg for å redde stumpene. Han gjorde ytterligere tre bytter før kampuret viste 35 minutter, plukket blant annet av den siste spissen for en stopper og la om til 5-4-0. Det handlet om å komme fra Ullevaal med litt ære i behold.

Målfest

Rett før pause ble det likevel 5-0, da Haaland scoret sitt 15. mål på 17 landskamper. Thorstvedt var involvert igjen, med et langt framspill. Dortmund-stjernen brukte hælen til å dempe med seg ballen mellom to motspillere før han kjempet den i mål fra spiss vinkel.

Målet kostet smerte, for Styopa Mkrtchyan traff han på ankelen i skuddøyeblikket. Etter å ha vridd seg i smerte et minutt fullførte Haaland likevel overtidsminuttene.

Det overrasket ingen at Solbakken byttet ham ut ved pause, sammen med tre andre.

I det 59. minutt fullførte King sitt første hattrick på landslaget. Ødegaards hjørnespark fra venstre ble stusset av Andreas Hanche-Olsen, og King løp ballen i mål med hælen. Plutselig hadde han marginene som har vært fraværende de siste årene, og dermed sluttet han seg også til den eksklusive kubben av spillere med minst 20 landslagsmål for Norge.

Før det var over scoret også Dæhli (på pasning fra innbytter Veton Berisha) og Sørloth (kveldens tredje cornermål).