GULSKOGEN/SVELVIK: Med enda en seier i sin femte proffkamp står Ole-Jørgen Mandt Johnsen (30) nå sterkt med fire seire og et tap totalt i sin karriere. Han har hvileuke når Drammens Tidende møter han i lokalene til Frontline Academy på Gulskogen. Ute skinner solen, inne er det stille og avslappende på de myke mattene i treningshallen.

Mannen som sitter framfor oss på gulvet, med ryggen mot veggen, er rolig og sindig. Reflektert, åpen og ærlig. Tilfreds med seg selv.

Det kunne fort vært annerledes.

– Jeg var på vei inn i feil retning i livet. Det blir litt klisje å si det, men kampsporten har reddet livet mitt, sier Ole-Jørgen.

Han forteller at han var et urolig barn, som ofte havnet i trøbbel og slåsskamp. I hverdagen føltes kaoset i hodet ut som å ha ti TV-er, som viser ti forskjellige program samtidig, og Ole-Jørgen beskriver en trang til å se på alt, på en og samme tid.

– Jeg har ADHD og har alltid slitt med å holde fokus på flere ting, men når jeg trener kampsport, og spesielt når jeg konkurrerer, så klarer jeg å holde 100 prosent fokus på en ting. I ringen, der er det bare en stor flatskjerm.

Ole-Jørgen Mandt Johnsen

Da han var 15 år fant han kampsporten. I møtet med sporten og Nic Ruben Nikolaisen (43) på Frontline Acadademy, fant den unge gutten en måte å kanalisere kaoset på, og også en karriere.

Ole-Jørgen forteller at sporten betyr så mye for han, at det har blitt en del av identitetens hans og hvem han er som person. Suksessen kommer derimot ikke gratis.

Nederlaget

I 2019 kickstartet Ole-Jørgen proffkarrieren. I sin første proffkamp noensinne slår han hjemmefavoritten, engelske James Dixon, etter 14 sekunder på teknisk knockout. Svelvikingen forteller at det er uvanlig å bli ferdig med en kamp så fort. Han var med andre ord godt i gang. En seier ble til to, og to ble til tre.

Så kom korona.

Pandemien i seg selv var ingen hindring. Men, mens smitten nådde høydepunktet, skulle en knockout i Ole-Jørgens fjerde kamp bli hans bølgedal. Knockouten kom i form av et kne til hodet, som slo Ole-Jørgen bevisstløs og gav han en kraftig hjernerystelse.

– Jeg hadde vondt i hodet lenge, og fikk ikke trent. Jeg begynte å tvile på meg selv og om kampsport var noe for meg. Å tvile på seg selv, det er det dummeste og det farligste man gjør.

Ole-Jørgen Mandt Johnsen

Det ble en periode med negative og positive tanker om hverandre for Ole-Jørgen. En periode hvor han lærte at de tøffeste kampene vi må stå i her i livet, er de mot vårt eget hode.

– Det var hardt, sier Ole-Jørgen ettertenksomt, før han fortsetter:

– Men egentlig fikk jeg kjent hva jeg er bygd av, jeg kom sterkere tilbake mentalt.

– For meg er det en superkraft

Ole-Jørgen meddeler at man i kampsport ikke bare lærer å slå, sparke og bryte på matta, men at man også kjenner på det å bli utmattet og kledd av. De dykker i de vonde følelsene og reflekterer.

– Når ting blir vanskeligere får man knagger å henge både det negative og det positive på. Det er mestring, og det er veldig viktig for barn og unge, sier Ole-Jørgen.

Han håper at han kan være et godt forbilde, og bruke det han har lært om seg selv gjennom kampsporten til å være en inspirasjon for barn og unge. Spesielt barn med ADHD, som føler seg litt annerledes, og at de ikke passer inn.

– Når man har ADHD så er det så lett å bli misforstått og sykeliggjort, men alle barn med ADHD må vite at det er er en styrke og ikke en svakhet eller feil. Jeg er glad jeg fikk ADHD, for meg er det en superkraft, smiler Ole-Jørgen.

Hans superkraft er hyperfokuset. Trener og mentor Nic forteller at det gir Ole-Jørgen en x-faktor i kampsportverden:

– En av de viktigste attributtene i kampsport, er å holde hodet kaldt under stress. Det er akkurat som at når Ole-Jørgen blir stressa, så finner han et fokus som andre sliter veldig med å finne.

Nic Ruben Nikolaisen

Han forklarer at man til en viss grad kan trene på å redusere stress ved å meditere og visualisere det som skal skje, men det er på langt nær som å trene opp styrke eller kondisjon.

Vi er tilbake i pandemien.

Til knockout, nederlag og hjernerystelse. Godt støttet av både mentale og fysiske sparringspartnere, kom Ole-Jørgen seg tilbake i ringen

– Jeg var redd før den siste kampen. Kjente veldig på de negative følelsene. «Tenk hvis...»

Ole-Jørgen

Under kampen var han derimot tilbake til sitt gamle jeg. Hyperfokusert. I en meditativ tilværelse hvor han beskriver at ting bare skjer, og han reagerer. Etter kampen, da seieren var i boks. Da kom euforien.

– Det ble mye følelser og mye glede. Det var veldig godt. Jeg beviste for meg selv at jeg klarer det. Alle de negative tingene som jeg tenkte og sa til meg selv, de var bare tanker, og betydde ikke noe fordi jeg klarte det, skildrer Ole-Jørgen.

Sikter mot UFC

For det er i ringen, som MMA-utøver, han hører hjemme, og planen videre er klar. Målet er å ta belte i Ultimate Fighting Championship (UFC). Ligaen over alle ligaer innenfor kampsporten. Ole-Jørgen fastslår at skal han nå dit, må han bare fortsette slik som nå, ta flere seire og trene konsekvent.

Mentor Nic er ikke i tvil om at målet kan nås:

– I idrett har man mange ulike talenter, og Ole-Jørgen har både det mentale, det fysiske og det tekniske. Så må du ha evnen til å trene nok. Kontinuerlig trening hele året. Så lenge det er på plass, så tror jeg med veldig stor sannsynlighet at han kommer seg til UFC, spår Nic.

– Det hadde vært konge, smiler Ole-Jørgen.