Den gode smittetrenden i Drammen den siste perioden har fortsatt ut februar. De siste to ukene har det vært 19 smittetilfeller i kommunen. Det samme antallet som det tidvis var daglig i november og desember i fjor.

Fem av de fjorten siste dagene har vært uten smitte i det hele tatt, og de fleste tilfellene som har vært, kan spores til andre kommuner.

− Vi ser at smitten innad i Drammen er svært begrenset. I all hovedsak kan smitten vi nå får spores til andre kommuner. Det viktigste vi kan gjøre for å opprettholde den gode tendensen er at vi tester oss. Spesielt de som farter ut av kommunen. De er i en livssituasjon hvor det er økt risiko for å bli smittet, og smitten blir mye enklere å håndtere hvis denne gruppen er flinke til å teste seg, sier Johannessen.

Mer testkapasitet på kortere åpningstid

Men samtidig som at kommuneoverlegen oppfordrer flere til å teste seg, så reduseres åpningstiden på teststasjonen på Sundland. Den var tidligere oppe fra klokka 8 til 22, men fra 1. mars vil den stenge klokka 19 på hverdager og klokka 16 i helgene. Teststasjonen på Fjell avvikles helt.

Johannessen mener imidlertid at dette er uproblematisk.

− Testkapasiteten er faktisk blitt litt økt, ved å legge til rette for parallell testing, i stedet for ett testløp gjennom hele dagen. Erfaringen nå var at den sene åpningstiden ikke ble brukt, og at folk primært ønsker å få testet seg i den tidsperioden som blir den nye åpningstiden. På denne måten får vi synergieffekt av det tilstedeværende personellet, som gir høyere maksimal testkapasitet, samtidig som vi både blir mer fleksible på kapasitet, og slipper at testpersonellet står parat til langt på kvelden uten at det kommer noen for å teste seg, sier han.

Avviklingen av stasjonen på Fjell handler om at stasjonen ikke lenger har noen besøkende.

− Dette var et godt tiltak da behovet var der, og når den nå tydelig ikke er etterspurt blir den avsluttet. Vi ser imidlertid hele tiden etter løsninger som skal gjøre det letter å teste seg, og er lyttende og søkende etter måter å kunne gi et godt tilbud om testing, sier Johannessen.

Færre har testet seg

Testtallene viser at færre har testet seg den siste tiden. Ifølge Johannessen var det litt over 2000 av den ordinære befolkningen som testet seg i uke fem, mens det i uke sju ble utført i overkant av 1400 tester. I tillegg til dette kommer testing av beboere og ansatte ved sykehjem.

− Dette kan være tilfeldig, og at det var generelt mindre luftveissymptomer denne uken, men vi oppfordrer likevel folk til å fortsette å teste seg.

Likevel vil ha skryte av dem som har testet seg den siste tiden.

− Det er tydelig at det mange som har testet seg, for det er derfor vi har oppdaget disse tilfellene. Vi er veldig glad for at det meste av smitten hos oss er påvist. Det som er utfordrende, er om det kommer mye upåvist smitte inn i kommunen, sier han.

LES OGSÅ: – Det har vært tungt å holde stengt, men det er deilig å se at utestedene åpner igjen

LES OGSÅ: Full uenighet om mat til promillen: – Et tullete krav