NORGE/DRAMMEN: – Boligprisene steg i januar som normalt for måneden, også kjent som januareffekten, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.
Fredag la de fram tall som viser at boligprisene i januar ble tre prosent høyere. Med det har boligprisene i Norge falt med 0,3 prosent totalt i løpet av de siste 12 månedene.
Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4.367.609 kroner ved utgangen av januar.
– I fjor var januareffekten spesielt sterk på grunn av «avhendingsloveffekten». Mange ønsket å selge før endringene i avhendingsloven trådte i kraft og det tok lengre tid å forberede boliger for salg. Dette ga et lavt tilbud og historiens sterkeste januar-oppgang. I år er utviklingen som normal for måneden, noe de sesongkorrigerte prisene viser, sier Lauridsen.

Her er ekspertenes tips i Drammen: – Kan bli utrolig spennende
Fire ganger så mange salg
Daglig leder Christian Gjesdal Udgaard i Nordvik Drammen sier til Drammens Tidende at han kjenner seg igjen i oppgangen.
– Helt klart, det har vi merket hele januar. Vi solgte fire ganger så mange boliger i januar i år som i fjor, sier han.
Den erfarne drammensmegleren foreller at mange av januarsalgene var boliger som ble lagt ut i november i fjor, men som ikke ble solgt. Noen av dem mottok han bud langt under takst på i fjor høst, men da de ble lagt ut på nytt i januar i år gikk de til rundt takst.
Av boligene som ble lagt ut for salg for første gang i årets første måned har flere gått hundre tusener over takst forteller han og trekker fram en bolig på Brakerøya. Der kom det 18 personer på visning og den gikk 700.000 kroner over takst.
– Markedet er i endring, på bedringens vei, selv om en sterk januar historisk sett er vanlig. Men det betyr mer enn noen gang, mener han og fortsetter:
– Det har vært mye negativt i fjor høst, men markedet har tatt innover seg renteøkningen raskere og bedre enn vi trodde.
Gjesdal Udgaard i Nordvik tror på et godt år for boligmarkedet.
– Det bygges ikke så mye, utbyggere er restriktive og satser ikke så mye, og det fører ofte til prisvekst. Jeg tror på et godt boligår, men ikke en eksplosjon, sier han.

Madeleine (28) fikk endelig solgt: – En tålmodighetsprøve
Flere i budrundene
Også eiendomsmegler og partner Emilie Fredriksen hos Meglerhuset & Partners i Drammen har merket oppgangen så langt i år.
– Det er mer aktivitet i markedet nå enn før jul, det er flere på visning og flere deltakere i budrunde, sier hun.
Ifølge Fredriksen har boligprisene i Drammen hatt en prisoppgang på 3,6 prosent i januar og det har nå i gjennomsnitt 54 dager å selge en bolig i Drammen.
– Dette føler jeg beskriver markedet i Drammen godt. Gode priser, men det tar noe lengre tid å oppnå de gode prisene. Et relativt sunt markedet vil jeg si.
Megleren ser positivt på boligmarkedet utover våren og forteller at hun får mange henvendelser fra folk som vil selge.
– Vi ser også at antall besøkende på visning har tatt seg opp, sier hun.
Fredriksen tror likevel ikke det vil bli en stor prisoppgang i første halvdel av dette året:
– Jeg tror markedet vil holde seg stabilt, sier hun.

Ida (26) får inn mange skambud: – Tydelig at folk ikke leser seg godt nok opp
Nesten 30 prosent flere solgte boliger
I alt ble det solgt 6.887 boliger i januar i hele landet, noe som er 27,2 prosent flere enn tilsvarende måned i 2022.
Samtidig ble det i løpet av måneden lagt ut 6.219 boliger for salg, noe som er ni prosent flere enn i samme måned i 2022.
– Det ble solgt mange boliger i januar, og det spesielt sammenlignet med januar i 2022. Salgsvolumet i år er på nivå med tiden før pandemien, sier Lauridsen.
Det tok i gjennomsnitt 52 dager å selge en bolig i januar, opp fra 47 dager i desember. Kortest salgstid har Bodø m/Fauske med 35 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 78 dager.
– Salgstiden øker svakt, men det går fortsatt raskt å selge en bolig i Norge, sier han.
Får bygge nytt leilighetsprosjekt i sentrum: - Blir fint å få tettet igjen dette hullet
Endringer i utlånsregler bidro positivt
Lauridsen peker på at regjeringens lettelser i utlånsforskriften, som fra 1. januar gjorde det lettere å få boliglån, har bidratt positivt til prisutviklingen.
– Uten lettelsene i utlånsforskriften fra nyttår ville utviklingen i boligmarkedet trolig vært svak. Lettelsene innebærer blant annet en betydelig forbedring av kjøpekraften i boligmarkedet for husholdninger med vanlige inntekter, sier Lauridsen.
Eiendom Norge venter en svak utvikling i boligprisene de neste månedene.