Gå til sidens hovedinnhold

Braisert lammeskank

Artikkelen er over 10 år gammel
Braisert lammeskank med rotmos, glaserte sjalottløk og rødvinssaus

Ingredienser:

4 lammeskanker
Salt og pepper
Olje til steking
1 hvitløk, finhakket
4 dl rødvin
1 l kraft (eller 1 buljongterning og 1 l vann)
1 kvast timian
8 sjampinjonger
12  sjalottløk
Litt sukker
1 sitron
1 sellerirot
1 kålrot
2 gulrøtter
½ muskatnøtt
1 boks crème fraîche/2 dl fløte
4 vårløk

Fremgangsmåte:
Vi begynner med det som tar lengst tid. Det er lammet. Gni skankene inn i salt og pepper og brun disse på alle sider i en stor jernkjele. Tilsett hvitløk, krydderne og soppen. Hell over rødvinog kraften (ikke den dyreste vinen akkurat, gjerne en Monastier eller en La cardine). Ha på lokk og kok opp.

Vi setter gryta i ovnen og dette skal langtidskoke/braisere i ovnen på 180 grader i ca. to timer. Kjøttet skal løsne fra beinet. Da er det ferdig.

Del opp rotgrønnsakene i mindre biter og kok dem møre, ca. 25 min. Da blir det lettere å mose dem. Kok sjalottløken mør, ca. 20 min. Ta av vannet til rotgrønnsakene, mos dem og tilsett crème fraîche, ev fløte. Tilsett revet muskatnøtt og smak til med salt og pepper. La dette småkoke i 7–8 min. Ta av vannet til løken og klem saften av 1 sitron og tilsett sukkeret. Dette skal varmes slik at sukkeret smeltes og legger seg som en søt hinne på løken, altså glaseres.

Viktig med timing, så begynn på grønnsakene og løken når lammet har stått i ca. halvannen time. Når kjøttet er ferdig, ca. etter to timer legger du vårløken på toppen i gryta og la denne dampes i ca. 10 min mens kjøttet hviler på benken.

Kommentarer til denne saken