Helstekt kalvefilet med eple- og mandelpotetmos

Artikkelen er over 10 år gammel
DEL

Fremgangsmåte:
Legg gjerne kjøttet i rødvinsmarinade et par dager i forveien, men la i alle fall kjøttet ligge på kjøkkenbenken noen timer før det skal stekes. Da mørner det. Sett stekeovnen på 125 grader.

Skrell og del alle grønnsaker i terninger/biter og legg dem i en ildfast form. Hell over olje, salt og pepper. Bland dette sammen og legg gjerne noen kvister med frisk timian over. Gni kjøttet inn med salt og pepper. Kjøttet brunes raskt på begge sider i en stekepanne med smør først.

Legg det så i et ildfast fat og tre et steketermometer inn til kjernen (fra siden). Stek det så til termometeret viser ca. 53–54 grader. Ta det ut og la det hvile i ca. 20–25 min. Da øker vi ovnstemperaturen til 225 grader. Vi setter inn den ildfaste formen med grønnsakene og dette stekes i ovnen i 20–25 min mens kjøttet hviler.

Saus: Smelt sukker i en liten kasserolle til det blir lys brunt, uten å bli brent. Tilsett vin og eddik og kok til det halve gjenstår. Tilsett vann og kalvefond og kok opp. Visp inn mørk maisennajevning. Du kan justere smaken den syrlige smaken, enten med litt mer eddik om mer syre eller sukker for å dempe den.

Eple- og mandelpotetmos: Rens og skjær poteter og epler i små terninger. Kokes møre i usaltet vann. Hell av kokevannet. Mos poteter og eple, tilsett smør og smak til med salt og pepper. Tilsett fløtemelken (fløte og melk er varmet opp sammen). Smak til med ekstra smør og krydder.

Drikkeanbefaling: Liereple, Viña Ardanza Reserva 2000,245kr

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken