Til Aftenposten opplyser politiet at årsaken til at de anbefaler å ikke avholde markeringen, er at det opprinnelig var skissert et mindre arrangement enn det som nå ligger til grunn for vurderingen.

– Vi kan ikke garantere for sikkerheten. Derfor anbefaler vi at det ikke blir gjennomført, sa Martin Strand, stabssjef ved politiet i Oslo på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Han sier politiet ble kjent med arrangementet søndag kveld. Da ble de fortalt at det skulle være et mindre arrangement.

Har ikke kontroll på trusselbildet

– Så ser vi at det blir flere og flere som melder seg på. Vi vet at dette kan bli stort, og så lenge vi har en så uavklart trusselsituasjon kan vi ikke anbefale at det gjennomføres.

Terrortrusselen vurderes fortsatt som «ekstraordinær», ifølge PST.

– Det trusselbildet vi står overfor får vi ikke gjort noe med, og derfor kan vi ikke anbefale å gjennomføre. Hadde vi hatt kontroll på trusselbildet, hadde det vært greit å gjennomføre.

– Sitter på forskjellig bilde

– Vi håper at publikum forholder seg til vår anbefaling.

– Byrådsleder Raymond Johansen gikk tidligere ut i mediene og ba flest mulig delta i markeringen. Hva tenker du om den uttalelsen sett i lys av dette her?

– Det er det her som er litt vanskelig. Vi sitter på litt forskjellig bilde og skulle kanskje snakket bedre sammen før det. Men med det trusselbildet vi har nå, så kan vi ikke anbefale gjennomføringen av arrangementet, sa Strand