ØVRE EIKER: Morten Viskums bursdag er 2. februar. Hvert år siden 2004 har han feiret denne med å dra til Paris. Der lager han det man gjerne kan kalle et avansert selvportrett. Avstøpningen av egen kropp er blitt stilt ut på Arena Vestfossen.

Gjennom årene har vi kunnet se Viskum som Anders Behring Breivik, Jesus, Gaddafi, tigger og muslim. For å nevne noen.
Da han tirsdag fylte 50 satt han igjen i Paris med gips over ansiktet og en klar idé om hvem han fremstiller i 2015.

- Jeg er Charlie, sier kunstneren.

LES OGSÅ: Nå er Roxette klare for Elvefestivalen

Hvem er Charlie?

Så er spørsmålet hvordan han tolker utsagnet som også blir tittelen for årets avstøpning. Karikaturtegnerne i Charlie Hebdo ble drept fordi de tegnet Muhammed. Hvor langt Viskum eventuelt vil gå i sin tolkning av «Je suis Charlie», får vi ikke vite før kunstverket presenteres.

- Per i dag har du tittelen og et bilde av meg med gips over ansiktet. Mer kan jeg ikke si før den er ferdig, sier Viskum.

I 2007 skapte avstøpningen om Viskum som muslim kontrovers. Den daværende lederen i Drammen Innvandrerråd, Ali Duymaz, gikk hardt ut med kritikk. Blant ankepunktene var at koranen «lå og slengte på gulvet».

Den gang inngikk han et kompromiss og flyttet koranen opp på et stativ.

LES OGSÅ: Snuser på rundkjøring nummer tre

Kan bli stilt ut i Paris

Avstøpningene har i alle år blitt vist på Arena Vestfossen, men årets «Jeg er Charlie» kan bli vist i L'inlassable Galerie i Paris først.
- Jeg har samarbeidet med galleriet og de vil ha en utstilling med meg. Det blir enten der eller Vestfossen først, men det er ikke helt bestemt, sier Viskum.

LES OGSÅ: Klar med nye sprell