ØVRE EIKER: Da Vilks' tegninger ble stilt ut på Vestfossen Kunstlaboratorium i 2007, vakte de få reaksjoner.
Det var først da Vilks kort tid etter stilte ut en enkel skisse av profeten, utformet som en hundefigur i Linköping i Sverige, at reaksjonene begynte å komme.
Og da den samme skissen sommeren 2007 ble trykket i en svensk avis, som illustrasjon til en sak om ytringsfrihet, oppsto det voldsomme reaksjoner.
København-politiet mistenker at Vilks kan ha vært målet for terrorangrepet i den danske hovedstaden lørdag, der en mann ble drept og tre politimenn ble såret.
Morten Viskum, som er daglig leder av Vestfossen Kunstlaboratorium, bekrefter at de var de første til å stille ut Vilks' Muhammed-tegninger. Men han presiserer at det ikke var hundetegninger han stilte ut.
LES OGSÅ: Ingen ekstra sikkerhetstiltak i Buskerud
- Forskjell på hva jeg og andre gjør
- Du har sagt at du respekterer bildeforbudet av Muhammed. Hvorfor aksepterte du da å stille ut Muhammed-tegninger i 2007?
- Jeg skjønner spørsmålet ditt. Men det er forskjell på hva jeg vil gjøre selv som kunstner og hva jeg stiller ut i galleriet, sier Viskum.
Han poengterer at han selv respekterer fotoforbudet og ville ikke ha laget kunst av profeten Muhammed.
- Dersom andre kunstnere avbilder profeten, blir det en vurdering på helheten av utstillingen. I tilfellet med Lars Vilks sine Muhammed-tegninger i 2007 ble helheten vurdert og godkjent, sier Viskum.
LES OGSÅ KRONIKKEN: «Som muslimer flest har jeg opplevd karikaturer av min profet som sårende»
Spotter ikke profeten
- Da du stilte ut Muhammed-tegningene i 2007 var det svært få reaksjoner. Hva tror du er årsaken til at det ikke skapte sterke reaksjoner den gangen?
- Det skyldes at Muhammed-tegningene var i en kunstutstilling sammen med blant annet bilder av Jesus, som heller ikke falt helt i god jord blant kristne. Det handler jo ikke om å spotte profeten, men å lage kunstprosjekter som formidler et tema, sier Viskum.
Neste uke blir karikaturutstillingen «I am Charlie» stilt ut i Drammens Teater. Denne utstillingen blir avsluttet med et seminar der man skal diskutere satirens betydning og presset mot ytringsfriheten. Viskum håper og tror at utstillingen vil foregå uten problemer.
- Utstillingen og seminaret bør gå veldig fredelig for seg. Jeg håper at det som har skjedd, kan bringe oss ett skritt videre. Men siden 2007 har dessverre dette tatt feil retning, sier kunstneren.
LES OGSÅ: PST vurderer karikaturutstilling
Dette er den viktigste debatten vi kjenner – Hjelp oss å #byggebruer