Har startet handlenett-stafett

Eva Beate Laugerud har startet sitt lille korstog mot plastposer. Av gamle gardiner og loppiskjoler tryller hun fram de lekreste handlenett.

Eva Beate Laugerud har startet sitt lille korstog mot plastposer. Av gamle gardiner og loppiskjoler tryller hun fram de lekreste handlenett. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Henger det et fargerikt handlenett på døren din en dag, ja, da er det på tide å tenke igjennom ditt forhold til plastposer.

DEL

ØVRE EIKER: Kunstner Eva Beate Laugerud fra Hokksund har startet et lite korstog mot plastposer. Nå har hun dratt fram symaskinen og tryller fram de lekreste handlenett av gamle gardiner og loppiskjoler. Nettene gir hun til venner sammen med en oppfordring om å gjøre det samme. 

Tanken er at mottakeren skal sy fem nett som de igjen gir videre. På den måten vil flere og flere bevisstgjøres, tror Laugerud.

– Vi må gjøre noe med det triste og skumle plastbildet verden står ovenfor. Lenge har vi tenkt at det ikke angår oss. At vi ikke er de verste, er ikke noe argument for å la være å gjøre noe.

– Men noe er i ferd med å skje. Når ofrene for plasten plutselig får øyne, jamfør hvalen på Vestlandet, ja, da våkner vi. Alle kan gjøre litt og vi må begynne et sted. Alt teller! Det viktigste er at vi bevisstgjøres, sier hun engasjert.

LES OGSÅ: Skal lære å redde seg selv

Vaner og uvaner

Selv begynte hun å tenke gjennom sitt eget forbruk tidligere i vinter. Siden den gang har hun bevisst bedt om handlenett istedenfor plastposer når hun handler.

– Med en familie på fire trengs mange nett. Men det går faktisk helt fint. Det handler mye om vaner – eller uvaner. Har du noen handlenett liggende i bilen, er mye gjort. Og ja, det finnes alternativer til plastposer til bruk som søppelposer. Det går fint an å bruke de miljøvennlige, smiler hun.

Gammelt restestoff blir til de lekreste handlenett.

Gammelt restestoff blir til de lekreste handlenett. Foto:

Hokksund-kunstneren har fremdeles plastposer i huset, og tror det er et stykke fram til at plastemballasje forbys.

– I Hokksund er det for eksempel umulig å oppdrive en agurk uten plast! Parallelt med at jeg jobber med meg selv, håper jeg at andre også bevisstgjøres.

LES OGSÅ: Setter Drammen på vinkartet

Frihåndsnett

Eva Beate Laugerud er utdannet ved Kunst- og håndverkshøyskolen, og liker å lage ting, men bedyrer at søm ikke er hennes arena.

– Jeg er ingen tekstilkunstner, men liker farger og synes det er hyggelig å sitte ved symaskinen. Alle som kan sy rett og sikksakk – og har en symaskin, kan sy et nett. Og alle har jo noen gamle plagg eller gardiner liggende, sier hun.

Og ifølge Eva Beate trengs verken mønster eller en spesiell mengde stoff for å lage nett. Nettene blir så store som stoffbiten er, men der er en fordel at stoffet tåler litt.

– Nå har jeg begynt i det små. Første delmål var å lage 40 nett i løpet av fjorten dager. Det har jeg klart på ei uke. Neste mål er at jeg bare fortsetter. Jeg gir meg ikke etter sju dager! sier hun.

LES OGSÅ: Utvider for andre gang på tre år

Artikkeltags