ØVRE EIKER: Listen over priser Espen Rasmussen har fått begynner etterhvert å bli temmelig lang. Espen, som til daglig er bildesjef i VG, er en av landets mest meritterte fotografer. Bildene hans har stått på trykk i en lang rekke internasjonale magasiner i toppklassen, og han har hatt mange utstillinger.

Likevel er Espen Rasmussen takknemlig og ydmyk over det å ha fått nok en pris. Denne gang var det Pressefotografenes klubb som kåret ham til Årets fotojournalist.

LES OGSÅ: «Inspirasjon og energi»

– Enormt overskudd

Her er juryens begrunnelse:

«Årets fotojournalist viser en energisk glede over å fotografere. Han dokumenterer de viktigste hendelsene i verden. Samtidig er det tydelig at han tilbringer mye tid sammen med sine objekter. Fotografen går inn i alle historiene med hele seg selv, og viser samtidig en oppfinnsomhet og allsidighet som gjør at hver historie skildres på ulikt vis.

Han har en iboende utømmelig kilde for fotografering, et enormt overskudd. Han er i den mest positive forstand en besatt fotograf!»

LES OGSÅ: Bildet av en mesterfotograf

Anerkjennelse

– Veldig hyggelig å bli satt pris på for det jeg gjør. Det er jo en anerkjennelse av det jeg holder på med. Bildet av Dagfinn Kolberg ble tatt i 2013, i forbindelse med en serie jeg lagde om bygdeoriginaler, forteller Espen.

To andre bilder i serien på fem er fra opprøret i Ukraina, og to er fra Chicago, der Espen var for å ta bilder til reportasjer om gjenkriminaliteten.

LES OGSÅ: Ros til eikerfotograf

Reiser mye

I det hele tatt reiser han mye rundt om i verden for å ta bilder, og ikke bare for VG. Espen er nemlig med i det internasjonale bildebyrået Panos Pictures, som viser bildene hans og selger dem internasjonalt.

Og direktør i Panos Adrian Evans har usedavlig mye godt å si om Espen Rasmussen. I forbindelse med prisutdelingen skriver han blant annet:

LES OGSÅ: Vant fotoens Oscar

– Egen stil

«Det er ikke mangel på fotografer som tar gode bilder. Man kan til og med hevde at det er for mange. Som agent er min største utfordring å identifisere de fotografer som hever seg over massen av illustratører og bildetakere. Jeg ser etter fotografer som tolker verden, utvikler sin egen stil og søker historier utover medienes søkelys. Espen, du er den fotografen.»

LES OGSÅ: Fikk tre fotopriser