Gå til sidens hovedinnhold

Ulovlig drift i årevis kan gi millionbot

 Styreleder i GBL Bildeler AS tiltalt for lovbrudd

Artikkelen er over 6 år gammel

GBL Bildeler AS ved styreleder Berit Jørgensen er tiltalt for å ha brutt forurensningsloven. Tiltalen omfatter også ulovlig demontering av kasserte kjøretøy.

ØVRE EIKER: Rettssaken begynner i tingretten i Hokksund 3. mars. GBL Bildeler fikk i januar et forelegg på en million kroner. Bedriften nektet å betale dette, og derfor blir det rettssak.

– Hvis GBL Bildeler AS blir dømt, øker størrelsen på boten med 200.000 kroner. Den blir da på 1,2 millioner. Det kan også bli aktuelt å idømme styrelederen fengselsstraff. Strafferammen er inntil tre måneder, sier politiinspektør Hans Egil Seljordslia til Drammens Tidende.

Han skal være aktor i tingretten. Seljordslia legger til at han pr. i dag ser en bot som mest relevant.

LES OGSÅ: Rolfstad fikk siste stikk

Drevet ulovlig i åtte år

Bilopphogger Leif Arne Rolfstad er samboer med Berit Jørgensen. De har drevet med gamle biler i Øvre Eiker siden midten av 1990-tallet.

– GBL Bildeler ble dømt for akkurat samme forhold i 2007. Men de har bare fortsatt å drive på akkurat samme måte, sier politiinspektøren.

Hans Egil Seljordslia vil i tingretten legge ned påstand om at GBL Bildeler skal miste sin brukthandelbevilling.

Årsaken er at foretaket har drevet behandlingsanlegg for kasserte kjøretøy – uten tillatelse av forurensningsmyndigheten. Dessuten har driften vært slik at den medfører fare for forurensning.

LES OGSÅ: GBL har ryddet opp

Altfor dramatisk

Hans Petter Klevenberg Haugen er offentlig oppnevnt forsvarer for Berit Jørgensen.

– Det verste med saken er rettighetstapet som påtalemyndigheten prøver å påføre paret. Det er en altfor dramatisk reaksjon å ta fra dem brukthandelbevillingen. Da er det kroken på døra for en flink bilmann. Da tar myndighetene levebrødet fra paret, sier Oslo-advokaten til Drammens Tidende.


Han mener at påtalemyndigheten tar feil. Både når det gjelder forurensning og formen for bilsalg.

– GBL driver ikke med noe behandlingsanlegg av kasserte biler lenger. De driver kun med salg av bruktbiler, sier advokat Hans Petter Klevenberg Haugen.

LES OGSÅ: Slipper tvangsmulkt på 30.000 kroner

Driver heksejakt

– Det drives en heksejakt mot paret, sier Kjell Jensen, som er rådgiver og talsmann for både Berit Jørgensen og Leif Arne Rolfstad.

– Etter at jeg kom inn som rådgiver for åtte år siden, har jeg hele tiden hatt ett mål for øye: At vi skal følge forurensningsloven, sier Kjell Jensen.

– Vi fikk flere små avvik fra fylkesmannen. Alle rettet vi opp. Men så fort det var gjort, kom det nye avvik. Det virker som om samboerparet skal tas for enhver pris.

Jensen sier at han sitter med en konsulentrapport som viser at det ikke fins noen form for forurensning på Dalegården nå.

– Det er foretatt prøver i jorden og vannprøver. Ingen viser forurensning. Hvis retten fratar GBL Bildeler brukthandelbevillingen, blir Leif Arne nav-kunde. Han har ingen skolegang, men har stor kunnskap om biler og deler, sier Kjell Jensen.

Berit Jørgensen ønsker ikke å uttale seg om saken.