KONGSBERG: – Nå har det seg sånn at jeg skal flytte fra Kongsberg til Drammen. Da har konen og jeg tenkt til å nedskalere litt, og da må øl-samlingen dessverre gå, forteller Øyvind Lie.

Og skal man nedskalere er kanskje et «øl-rom» med over 2.000 øl et ok sted å starte.

Drammens-øl i statene

Historien bak den gedigne øl-samlingen starter helt tilbake i 1987. Øyvind Lie befinner seg i den Danmark-inspirerte byen Solvang i California. Der får Lie servert sin første bokkøl fra drammensbryggeriet Aass Bryggeri.

Det falt så godt i smak at han fra den dagen av begynte å kjøpe én ekstra øl som han kunne sette til side.

– På den tiden var det ikke så mye ulike typer norsk øl, så da var det mulig å kjøpe det som fantes, forteller ølentusiasten.

Nå består samlingen av halvparten norsk øl. Den andre halvparten er utenlandsk øl som han har skaffet seg på diverse måter.

– På jobben min er det en del som reiser og som har visst om denne øl-samlingen min, og da har de gjerne tatt med øl tilbake igjen til meg.

– Må gjøre seg fortjent

Til tross for at samlingen er oppe i en kvantitet på 2.000, er det også kvalitet over øl-rommet. Det er faktisk ikke all øl som får plass i rekkene.

– Jeg må ha smakt på ølet, det er litt av greien. Det må liksom ha gjort seg fortjent til en plass på hyllen.

Da samlingen startet var det overkommelig å holde øl-samlingen oppdatert og bestående av det som til enhver tid er eller har vært på markedet.

– I og med at det nå har blitt så veldig mye øl å få tak i, er det ikke det samme lenger, forklarer Lie og legger til at det er et rett tidspunkt for ham å videreføre samlingen til noen andre.

– Det er litt vondt, men jeg kjenner at det er riktig avgjørelse.

Alternativet til å selge samlingen er en tanke som er enda verre å forholde seg til.

– Da må jeg i tilfellet helle ut innholdet i alle flaskene, og sende flaskene til glassgjenvinning – og det vil gjøre vondt det, forklarer samleren.

60-åringen gir imidlertid ikke helt slipp på konseptet "samling" og vil ha nok å finne på i tiden fremover.

– Jeg er jo en samler per definisjon, så jeg samler også på 2000-meterstopper, ler Lie.

Felles lidenskap

Lie peker på flere grunner til at han endte opp som øl-samler. Først og fremst er han jo opprinnelig er fra Voss på Vestlandet.

– Så om jeg ikke nødvendigvis har vokst opp med det, så har jeg i hvert fall smakt en god del hjemmebrygget øl opp gjennom, sier han humoristisk.

Øl-entusiasmen som han nærmest har fått inn med morsmelken, går også igjen i en annen hobby han har. Lie har nemlig også startet å brygge øl. Og det vil han fortsette med - til tross for at øl-hulen nå forsvinner.

Lie forteller at han ikke kjenner andre øl-samlere, og sånn sett føler han seg selv om en ensom ulv. Likevel er han ikke helt alene om øl-fascinasjonen. Han bor nemlig sammen med konen Hege, og det er ikke hun som har bedt han kvitte seg med øl-rommet.

– Da jeg møtte henne likte hun ikke øl i det hele tatt. Nå har hun blitt en lidenskapelig øl-drikker, forteller Lie.

Selv om det ikke hadde vært en «deal-breaker» hvis hun ikke var glad i øl, er det ikke så verst å ha en felles hobby, forklarer han.

Ikke uproblematisk

Drammenseren Gustav Jørgensen er ølbokforfatter og foredragsholder. Han blir tydelig imponert når han hører om øl-samlingen til Lie, og spør seg hvordan i alle dager han har plass. Det er imidlertid én ting som trekker ned ved samlingen for Jørgensen sin del.

– Jeg foretrekker øl som kan drikkes da, og det er jo de færreste øl som tåler å stå i så mange år.

Ølbokforfatteren forteller at det er ganske langt mellom øl-samlerne, men at han vet om flere som samler på andre øl-relaterte ting. Det vanligste er øl-pins, korker og etiketter. Jørgensen samler også på noe øl-relatert, men av den litt mindre håndfaste typen.

– Jeg samler på øl-minner mellom ørene. Det tar jo litt mindre plass, ler Jørgensen.

Han tror ikke det blir helt uproblematisk for Lie å få solgt hele samlingen sin.

– De som har en samling allerede har nok en del av de samme øltypene som ham, så det blir nok litt praktiske problemer på den måten, forklarer ølbokforfatteren.