Med koronaparkeringen som bakteppe, tar Drammens Tidendes politiske redaktør nok en gang på seg de grønne brillene, og erklærer at gratis parkering ikke har innvirkning på sentrumshandelen: « … gratisparkering i gatene ikke gir mer fart på sentrumshandelen.» konkluderer hun.

Faktum er at sentrumsbutikkene på trist vis har råtnet på rot lenge. Og faktum er at de handlende tar bilen til kjøpesentrene i vårt område. Da hjelper det lite å vagt vise til «norske og internasjonale undersøkelser». Bevisene ser vi jo alle hver dag. Skal man på handletur, så bruker man bilen. Fordi det er det mest praktiske for de aller fleste. Og «underlig nok», så er det gratis parkeringsplasser ved alle kjøpesentrene.

Svinedyr parkering i byene flytter handel ut av sentrum. Og tvinger folk til å bruke bil. Det er lite miljøvennlig når alt kommer til alt. Det hjelper ikke sentrumsdøden å vise til feberfantasier om hvordan syklende og gående handler. Fordi parkeringsplassene på kjøpesentrene er ikke stappet med sykler. Eller tomme fordi de fleste valgte å gå. Kortslutningen er total.

I Drammen sentrum er Magasinet og Torget Vest preget av mange tomme lokaler. På toppen av en bråte konkurser de siste årene. Dette er også arbeidsplasser.

Jeg tipper at flere av de internasjonale undersøkelsene det vagt vises til, omtaler metropoler. Drammen er ikke det. Og da er det ikke praktisk gjennomførbart med de samme miljøløsningene. Det er ikke nok folk som bor her til å bruke løsninger som metropoler tilbyr. Men hadde man lykkes med å få fart i handelen i Drammen sentrum, som også er kommunens hoved-kollektiv-knutepunkt, så kunne vi høstet miljøgevinster. Noe vi ikke gjør når kommunestyrets flertall klamrer seg til dårlig begrunnede utopier.

Men Tom Søgård i Byen Vår Drammen har nok rett. Om man kan stå gratis hele dagen på gateplan i sentrum, så blir det ikke ledige plasser til de som vil handle. Derfor er ikke det løsningen i for eksempel Sandefjord. Ei heller hos kjøpesentrene.

P-skive eller tidsbegrensning med parkeringslapp på gratisplasser sørger for flyt når butikker og servering er åpen. Og sårt tiltrengte kunder i sentrum.