På tide å åpne skolen for de store barna også

Av

Det store flertallet forstår at det er bedre for ungene å være på skolen enn hjemme. Derfor bør også de store barna få komme på skolen snart.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Fire uker tok det, fra landet ble lukket ned til folk ble redde for å lukke det opp igjen. Slett ikke alle, men mange nok til at Facebook-gruppa «Barnet mitt skal ikke være prøvekanin for covid-19» med drøyt 27.000 medlemmer har fått prege nyhetsbildet i landets aviser.

Men selv omnoenforeldre er så bekymret for at barna skal smittes og bringe koronaviruset hjem at de har tydd til krigsmetaforer, så kommer klokelig nok det store flertallet av foreldre til å sende ungene sine i barnehagen denne uken, og på skolens 1.-4. trinn neste uke. Vi må ikke glemme at det ikke er lenge siden det var helt greit å sende barna til både influensa, norovirus, lus og øyekatarr, som kommer med omtrent hundre prosent smittegaranti. Covid-19 not so much.

I Lier melder kommunen om at mellom 80 og 90 prosent av barnehagebarnakommer tilbake igjen i starten av denne uka. I Drammen er det noe færre, men det kan også være praktiske årsaker til det.

De fleste av oss stoler på myndighetene og lytter til fakta, som i den grad noe er sikkert i en pågående pandemi, viser at barn i liten grad blir syke og i liten grad er smittebærere. Erfaringene fra Sverige og Island, der skoler og barnehager har holdt åpent, viser at barn i veldig liten grad blir smittet. På Island, der et stort utvalg av befolkningen er testet for covid-19, fant forskerne at én prosent av alle som ble testet, var smittet. Blant de 433 barna under 10 år som ble testet, var det ingen påviselig smitte.

Da skoler og barnehager i Norge ble stengt den 12. mars, var det etter sterkt politisk press og visstnok et behov for å få kontroll på smittespredningen. Det hadde ingen ting med at viruset var farlig for barna. Folkehelseinstituttets fageksperter har hele tiden ment at det ikke hadde noe for seg å stenge barnehager og skoler, blant annet fordi det ville ha andre negative konsekvenser. For barna, og for samfunnet som helhet. Korona-viruset skal være blant oss lenge, noen snakker om 18 måneder. Så lenge kan vi ikke holde barna i hjemme.

Selv om digital hjemmeundervisning har fungert overraskende bra, har det å holde alle barn hjemme i over fire uker, vært et vel så stort eksperiment som å sende ungene tilbake. Det er i disse ukene barna og ungdommene våre har vært prøvekaniner. Særlig de som ikke er fanget opp av barnevern og hjelpeapparat fra før. De som har hatt skolen som et tilfluktssted og friområde.

Barn trenger å være sammen med andre barn, leke, føle trygghet og lære. Skolen og barnehagen er de viktigste og beste pedagogiske arenaene vi har. De er viktige for barns utvikling og sosiale liv, for noen helt livsnødvendig. Det er en grunn til at vi ønsker at ungene våre skal gå i barnehage, og den beste læringen skjer nok tross alt på skolen.

Blant annet av disse hensynene mente ekspertgruppen som skulle gi råd til regjeringen om gjenåpning, at skolene også bør åpne for de store barna den 27. april. Regjeringen valgte i stedet å starte med de minste barna, blant annet for at foreldrene skal få dra på jobb igjen.

De neste ukene vil vise hvordan gjenåpningen vil gå rent praktisk. For lærere og barnehageansatte er nok dette også de største bekymringene, nemlig hvordan de skal få barn til å overholde to-meters-regelen, vaske seg godt nok på hendene og hvordan få bemanningen til å gå opp. Det er også sagt at de som selv har eller har foresatte med underliggende sykdommer, skal ha egne opplegg.

Etter drøyt fire uker som prøvekaniner vil nok tilbakekomsten til skolen og barnehagen gå helt fint for de fleste. Elever og lærere har den siste tiden bevist at omstilling og innovasjon er noe de kan, og barn lærer fort. Derfor kommer de til å fikse et nytt smittevernregime også.

Når alt dette er på plass, er det på høy tid å slippe fri resten av kaninflokken. Kunnskapsminister Guri Melby har foreløpig sagt at målet er å åpne skolen for de større barna før sommerferien. Det er forståelig at de involverte trenger tid for å tilpasse den nye skolehverdagen. Men det bør komme en konkret dato.

For de store barna trenger også skolen, så snart som mulig.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags