DRAMMEN: Lauritz på Bragernes og Dynastiet i Globusgården har begge fått pålegg om å skifte ut parasollene i sine uteavdelinger. Årsaken er at parasollene på Lauritz har Red Bull-logoer, og Dynastiet sine har Coca Cola-logoer.

– Jeg vet at parasollene på Lauritz har vært oppe i kort tid. Dynastiet er jeg usikker på hvor lenge de har stått, sier Per Olav Horne.

Han er fagansvarlig for utleie ved Drammen kommunes avdeling for samferdsel, vei og parkforvaltning.

Les også: Toppleilighet på Konnerud solgt for over 17 millioner

– Snakk om 20.000 kroner

Sun Enjing forteller Drammens Tidende at det er krevende å måtte bytte parasollene nå. Etter to år med pandemi og økte priser på råvarer er det vanskelig å drive restauranten.

– Det koster nesten 5.000 kroner for en parasoll, da er det snakk om rundt 20.000 kroner for å bytte alle. Jeg skulle ønske vi fikk lov til å puste litt, sier hun.

Hun forteller videre at det tar tid å få nye parasoller produsert.

– Vi hører selvfølgelig på kommunen, men det tar tid å få levert de levert.

Drammens Tidende har ikke lykkes i å komme i kontakt med eieren på Lauritz for kommentar.

Skjer sjeldent

Horne oppdaget parasollene ved Dynastiet ved en tilfeldighet mens han var ute på en urelatert befaring. Ifølge ham er det sjeldent at serveringsstedene i byen bryter retningslinjene for utforming i leiekontraktene med kommunen. Faglederen forteller Drammens Tidende at slike problemer som regel blir fikset raskt.

– Før i sommer kan jeg faktisk ikke huske at vi har utstedt slike pålegg, men i år har vi gitt ut tre. Det er de to til Lauritz og Dynastiet, også sendte vi ett til Drammen Street Food tidligere i sommer.

Retningslinjer for utforming, punkt 4

Det aktuelle punktet i utleiekontraken til serveringssteder fra kommunen lyder slik:

Parasoller og markiser

Ved uteserveringene og ved blomsterbodene kan det benyttes frittstående parasoller og/eller markiser. Det tillates ikke reklame på parasoller og markiser. Diskret bruk av firmanavn tillates.

Lauritz har fått frist til å skifte ut parasollene innen 8. august, og Dynastiet må skifte ut sine innen 12. august. Det er imidlertid få tiltak kommunen kan sette i verk for å få serveringsstedene til å lystre.

– Vi kan ikke bøtelegge serveringsstedene, men vi sier opp leieavtalen dersom bedriftene ikke overholder vilkårene som er satt der. Jeg tror det er mer effektivt enn å utstede en liten bot, avslutter Horn.