DRAMMEN: Tirsdag ettermiddag ble flere lokale kunstnere og musikere hedret av kommunen gjennom utdeling av priser og stipender. Stipendkomiteene hadde etter en grundig prosess bestemt seg for å gi priser og stipend til tre kulturpersonligheter i Drammen kommune. I tillegg ble Svelviks kulturlegat delt ut til to vinnere.

Det er spesielt Drammen kommunes kulturpris som henger høyt, siden den er basert på nominasjoner. I tillegg var det knyttet spenning til det nye kunstnerstipendet på hele 100.000 kroner.

Fiolin og gatekunst

Tirsdag klokken 16.00 kunne ordfører Monica Myrvold Berg avsløre at det var graffiti- og gatekunstner Eric Ness Christiansen som stakk av med Drammen kommunes kulturpris og 40.000 kroner.

Han er kanskje mest kjent som drivkraften bak Ugang-prosjektet, der mange av byens underganger og en del større vegger ble malt. Ness Christiansen har et stort nasjonalt og internasjonalt nettverk, og har bidratt til at noen av de fremste gatekunstnerne har besøkt byen og har lagt igjen sine signaturer i form av veggmalerier

Det gjeve kunstnerstipendet på 100.000 kroner ble tildelt fiolinist Birgitte Stærnes. Hun arbeider også med å gjenskape og rekonstruere musikk – av bl.a. Johan Halvorsens verker som har vært tapt eller delvis ødelagt.

«Stærnes har vært helt sentral i etablering og oppbygging av Johan Halvorsen Musikkfest. Musikkfesten og øvrig engasjement i klassisk musikkliv har beriket byen på mange måter. Både har klassisk musikk fått arenaer og sterke stemmer, og internasjonale størrelser innen klassisk musikk har blitt hentet inn», skriver juryen i sin begrunnelse.

Drammen kommunes kulturstipend på 40.000 kroner ble tildelt fiolinist Katinka Nilssen. Hun har studert 1. og 2. år av en Bachelor ved Barratt Dues musikkinstitutt, og studerer nå i Tyskland (3. året) ved Universität der Künste i Berlin.


Foto og musikk

Juryene har bestått av representanter fra Hovedutvalg for kultur, idrett og frivillighet, samt fra Drammen kulturråd og Drammen kommune. Stipendene og prisene har som mål å sikre kvalitet, nyskapning, forskning, tilgjengelighet og/eller bredde innen kunst- og kulturområdet i Drammen kommune.

I tillegg til de tre ovennevnte ble også Aurora Hallgrimsen og Adrian Aasen tildelt stipender fra Svelviks kulturlegat. Hallgrimsen har markert seg med fotoapparatet og går nå på et bachelorstudium fotojournalistikk hvor hun lærer å formidle historier visuelt. Hun kunne ta med seg 20.000 kroner fra prisutdelingen. 10.000 kroner gikk til den unge artisten Adrian Aasen.