DRAMMEN: Lavtrykket som har gitt oss nedbør de siste dagene er i ferd med å trekke sørøst – og erstattes av en svak høytrykksrygg. Det forteller makt vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt.

Med andre ord:

– Det ser ut til å bli pent vær rett og slett. Det blir sol og lettskyet vær og det ikke usannsynlig at det blir opp mot 17 grader, sier han.

Men penværet varer ikke lenge. Allerede tirsdag kommer gråværet tilbake.

– Det ser ut til at høytrykksryggen svekkes og trekker seg østover. Tirsdagen ser ut til å bli skyet og kanskje vil det komme tåke tidlig på dagen. Utpå dagen er det muligheter for regn, beskriver Haga.

Årets første høststorm

Det ser også ut til at onsdagen kommer til å bli våt. I løpet av dagen er det spådd økende vind, og Haga forteller at drammenserne bør forberede seg på vindkast av høy styrke.

– Det er ventet et kraftig lavtrykk som vil føre til at vi vil få en høststorm i deler av Sør-Norge på onsdag og natt til torsdag. Det er usikkert hvor kraftig den blir, men den sterkeste vinden vil komme på Vestlandet og på fjellet. Vi vil imidlertid merke det i Drammen også, selv om vinden ikke blir like sterk her, sier Haga.

Fønvind fra vest

På torsdag ser det ut til at regnværet gir seg og vinden roer seg, og en fønvind vil føre til fine temperaturer sørøst i landet.

– Det er muligheter for at lavtrykket trekker seg nordover og at vi får en vestlig vindretning. Da vil det meste av nedbøren legge seg i fjellet og det kan gi føneffekter og fine temperaturer. Det vil også være mulighet for sol, sier Haga.

Fønvinden kan imidlertid føre til en god del lokale variasjoner i temperaturen.

– Det vil bli fine temperaturer der fønvinden kommer til, også vil de bli lavere der vinden ikke kommer til, forklarer Haga.

Nattefrost i vente

Og de som allerede nå tenker på å planlegge neste helg, kan Haga melde at været ser ut til å bli stabilt, men temperaturene kommer til å synke.

– Det er et stykke fram, så det er naturligvis litt usikkert, men det ser ut til å vi vil få en kjøligere værtype neste helg på grunn av de kjølige luftmassene som er ventet fra nordvestlig retning. Da er det muligheter for lave temperaturer og nattefrost. Samtidig vil det føre til liten nedbørsaktivitet, og det ser også ut til å bli en god del sol, sier Haga.