Gå til sidens hovedinnhold

Pietistisk miljøparti

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når mors kjøttkaker og fredagstacoen blir den store fienden i klimakampen, så er jeg redd vi taper hele greia.

Vi er inne i en alvorlig klimakrise som først og fremst skyldes at vi brenner fossile brensler. Den gode nyheten er at dette forbruket og brenningen kan reduseres til null de neste tiår og det har nesten bare oppsider. Det vil gi oss renere luft, mindre støy og bedre fremdriftsystemer med mindre vedlikehold.

Samtidig vil overgangen til fornybar energi i transport og oppvarming skape masse nye arbeidsplasser og nye næringer. Flytte den økonomiske veksten fra noen få land som idag har olje og gass, til mange flere land som kan drive utvikling av ny teknologi og som har naturressursene vi trenger er en vinn-vinn situasjon.

Fra avhengighet fra en råvare til mer diversitet og forskjellige systemer basert på forskjellige ressurser. Jeg kan snakke i timevis om overgang fra olje og gass til fornybar sektor uten å nevne klima en eneste gang, men fokusere på oppsider for samfunnet.

Dette er altså noe vi kan få med oss hele samfunnet på.

Alle som har kjøpt en elbil med litt rekkevidde, vet hva jeg snakker om: De ser fordelene. Miljøbevegelsen og miljøpartiene kunne vært de som samlet folk rundt dette. Det grønne positive teknologiskiftet, men også en gradvis endring av vår økonomi og vårt forbruk i mer bærekraftig retning.

Istedenfor velger miljøbevegelsen og miljøpartiet å fokusere på kjøttkaker og taco. Det er nitrist.

Javisst. Vi spiser for mye kjøtt, vi bør redusere kjøttforbruket vårt, av helsemessige grunner, men også av hensyn til klima. Men det er måter å gjøre dette på og måter å gjennomføre en politikk på som ikke støter folk bort.

Istedenfor å bygge på den velviljen de grønne partier i utlandet med suksess har. I motsetning til de tyske og finske grønne, velger MDG i Norge en annen og hardere linje. Men er det fordi denne linja samlet sett i større grad gagner planeten og miljøet? At de er foran de andre?

Nei, jeg mener ikke det. Jeg mener MDG i Norge dessverre er i ferd med å bli et ideologisk parti for rettroende hvor hovedformålet ikke er klima og miljø, men å leve på en viss måte. Et pietistisk og asketisk parti hvis formål er å angripe vanlige folks liv og fremme en riktig vei for alle. Et samfunn hvor det ikke er plass for synder og avvik, men hvor alle skal males inn i samme kverna.

Å doble prisen på fredagstacoen får litt å si for klima, men først og fremst er det et tiltak som kommer til å irritere og skape frustrasjon og gjøre at folk setter piggene ut mot andre, mer presserende klimatiltak.

Nye MDG fremstår mer og mer som et ideologisk veganerparti enn et søsterparti av de store europeisk grønne folkepartiene. Mer som «dyrenes parti» i Nederland enn «De Grüne i Tyskland».

I Norge kommer dessuten storfekjøtt i veldig stor grad fra melkekyr, det betyr at klimaregnskapet blir annerledes og at virkeligheten ikke er slik den beskrives i cowspiricy og andre odde fremstillinger, med lite relasjon til norsk landbruk

Vi bør ha fokus på hvordan dyrevelferden kan bli bedre, at bonden faser ut fossil drift og oppvarming. Noe av dette er prisdrivende i seg selv.

Men poenget til MDG er åpenbart å fremstille seg som mer hellig enn paven, samt gjenta budskapet om at folk skal piskes og straffes til de alle innordner seg inn i den rette troen.

Det er direkte kontraproduktivt og ødeleggende for målet.

Les også:

Les også

Margit (27) vil doble prisen på kjøtt og forby bensin- og dieselbiler på deler av Strømsø: – Folk må kanskje selge bilen

Les også

Vurderer kinesisk granitt på den nye bybrua: – Det er nitrist

Les også

Ståle satser på elbåter: – Det er både business og ideologi

Kommentarer til denne saken