Jazzer opp med eget jazzøl

Mikrobryggeri: Mikael Rydell har satt i gang en konkurranse om å fange kongsbergsjela i et øl. foto: Irene Mjøseng

Mikrobryggeri: Mikael Rydell har satt i gang en konkurranse om å fange kongsbergsjela i et øl. foto: Irene Mjøseng

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Vi selger så mye øl til vanlig. Derfor tenkte vi, hvorfor ikke bare brygge eget øl? sier Mikael Rydell ved Opsahlgården.

DEL

Tar du turen til Christians kjeller og Opsahlgården på Vestsiden i tiden fremover vil du kunne se noe nytt og spennende bak vinduene i en av bygningene i bakgården. Et mikrobryggeri.
– Dette er noe vi har tenkt på lenge. Et mikrobryggeri har kapasitet på 300 liter. Vi brygger i første omgang til eget bruk her på Opsahlgården og Christians Kjeller, sier Wenche Berntsen som driver de to stedene på Vestsiden i Kongsberg sammen med Rydell.

Hjemmebryggere

De vil etter hvert søke om salgsbevilling for å kunne selge øl utenfor de to stedene.
Som åpning av bryggeriet holdes en konkurranse om å lage et jazzøl og et jubileumsøl. Hjemmebryggere får sende inn forslag til oppskrifter og vinnerne blir produsert i det nye bryggeriet. Vinnerne kåres under Kongsberg-Marken under Vinterfestivalen.

Speile i øl

– Utfordringen til hjemmebryggerne blir å speile Kongsberg i et øl. Kongsberg har mange øltradisjoner men mangler et eget øl, sier Rydell.
Han har allerede prøvesmakt en del av de innsendte forslagene, og sier at det lover godt for konkurransen. Juryen vil bestå av blant annet ølguru Petter Nome, barsjef i jazzfestivalen og Berntsen og Rydell selv.

Kortreist øl og mat

Opsahlgården vil drifte bryggeriet selv. Det vil etter hvert bli mulig med omvisning i lokalet. Mens bryggingen pågår er det bare brygger som får oppholde seg i lokalet, men apparatene er strategisk plassert så det er mulig å se inn på produksjonen.
– Når vi kommer i gang med dette kan vi tilpasse øl til maten og rettene vi serverer i restauranten, sier Berntsen.
Det er inn i tiden å drive med kortreist mat. Berntsen og Rydell ønsker å utvikle konseptet enda litt til.

Øl i gruvene

– Kortreist og lokal mat har vi drevet med en stund allerede. Vi samarbeider med lokale bønder om mat fra før. Vi drar nå konseptet med lokal mat og kortreist mat et steg videre, sier Rydell.
En annen tradisjon de to håper å kunne dra fram igjen er lagring av øl i sølvgruvene. Før i tiden var Kongsberg kjent for å kunne holde brygget øl kaldt over sommeren. Hemmeligheten ligger i å bruke de kalde hulene i gruveåsen.
– Kongsberg var en av de få stedene man kunne lagre øl kaldt over sommeren. Det hadde vært kjempekult om vi kunne dra fram denne tradisjonen igjen og lagre øl i sølvgruvene, sier Rydell.
Mikrobryggeri
Mikrobryggeri kalles et lite lokalt bryggeri som i forbindelse med produksjon av øl bruker klassiske håndverksmetoder.
Kjente norske mikrobryggerier er Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ægir, Kinn, Atna Øl og Lervig.

Artikkeltags