DRAMMEN: – Du skulle sett barnas smil den dagen vi satt opp trampolinen!
Sanela Mujic (35) stråler om kapp med datteren da hun forteller om lekeapparatet som er blitt så populært i Liejordet borettslag på Åssiden.
Bak henne nyter ivrige Alexandra (4) sine siste hopp før hun skal i barnehagen. Om trampolinen fortsatt står på gressplenen når hun er hjemme igjen er imidlertid usikkert.
Etter at flere familier i borettslaget gikk til innkjøp av en felles trampoline, fikk nemlig Mujic et brev hvor Liejordet borettslags advokat informerte trebarnsmoren om at trampolinen må fjernes snarest. Hvis ikke kan hun «i ytterste konsekvens pålegges å selge sin andel», heter det i brevet.
– Jeg gråt og ble veldig lei meg. Det brevet såret meg, sier Mujic som mener styret overreagerer i deres håndtering av saken.
LES OGSÅ: – Styrets ansvar
Ble avslått
Det hele startet da Mujic sendte en forespørsel om å sette opp en trampoline til styret i borettslaget i februar. Hun visste hvor populært det ville være med en trampoline blant barna, og argumenterte overfor styret at lekeplassene i nærheten ikke er et alternativ på grunn av trafikk og oppførselen til eldre ungdom. I tillegg hadde helsesøster sagt at trampolinehopping ville gjøre den fireårige datteren med skjeve hofter godt.
Forespørselen ble avslått fordi styret mente trampolinen innebar en sikkerhetsrisiko, et ansvar de ikke ønsket påta seg. Mujic klaget på vedtaket og fikk med seg flere familier i et spleiselag. I en muntlig samtale med styrelederen forsto Mujic det som at det var greit å sette opp en trampoline så lenge den ble ryddet bort etter bruk.
LES OGSÅ: I retten for en trampoline
Felles trampoline
I slutten av mai gikk derfor familiene til innkjøp av en felles trampoline for de sju barna i blokka i god tro om at alt var i orden, men fant senere ut at det var umulig å demontere trampolinen hver kveld.
I begynnelsen av juni kom et pålegg om at trampolinen måtte fjernes innen 12. juni. Det nekter Mujic å gjøre, til tross for advarselen om tvangssalg.
– Jeg er ikke ute etter å krangle med styret, men for barnas skyld håper jeg de tenker seg om. Det er risiko overalt, ikke bare på trampoliner, sier Mujic som forteller at trampolinen har sikkerhetsnett og lås, i tillegg til at familiene har laget et sett med sikkerhetsregler for barna.
LES OGSÅ: Pass opp: Bind fast trampolina!
– Må godkjennes
Borettslagets styreleder, Ronny Riis Thorstensen, mener trampolinen innebærer en risiko uansett hva slags forholdsregler familiene tar.
– Vi godkjente en liten trampoline som kunne tas med inn når den ikke var i bruk, aldri en stor en, sier Riis Thorstensen som sier at styret inviterte familiene til dialog før saken ble sendt videre til advokat.
– Fellesarealer skal forvaltes av borettslagets fellesorganer, dvs. styret og generalforsamlingen. Dette for å sikre at hensyn til alle beboerne blir ivaretatt, sier advokat Kristin Andersen Aasgaard. Hun opplyser om at pålegget om fjerning i utgangspunktet gjelder alle de involverte familiene, men understreker at punktet om tvangssalg var en ren orientering.
– Det er kun i ytterste konsekvens. Det vurderes ikke tvangssalg nå.
LES OGSÅ: Flygende trampoliner
– Fjerner den ikke
Mujic forteller at hun håper på en løsning og sier at de er villige til å erstatte trampolinen med en mindre. Hun har imidlertid ingen planer om å verken fjerne trampolinen eller flytte.
– Jeg flytter ikke frivillig fra dette stedet. Denne trampolinen er som en liten flue på veggen. Hvis de må kaste ut meg, må de kaste ut flere.
LES OGSÅ: Au – nå kommer trampolinene