Gikk fra lange svev til sjef i verdens største skiflygningsbakke

Artikkelen er over 4 år gammel

Et av idrettens mest spektakulære sirkus har inntatt det mest joviale vi har her på berget. Vi snakker om kulturkrasj og rekorder når Vikersund-bakken og Modum inviterer til fest.

DEL

LEDER: Ingen av dem er veldig snakkesalige. Det skal de ha – både rennleder Ole Gunnar Fidjestøl og renndirektør Walter Hofer (bildet). Men der slutter også all likhet. Østerrikeren Hofer er hoppverdenens ubestridte boss og renndirektøren som avgjør farten i bakken. Ja, han er sjefen for alt som skjer under alle viktige hopprenn. En rolle han er komfortabel med – i alle fall ser det slik ut der han myser inn i bakken. Slik har det vært i mer enn 20 år.

Ole Gunnar Fidjestøl er vår lokale helt som gikk fra lange svev til sjef i verdens største skiflygingsbakke. Han er et prakteksempel for klubben han jobber for og bygda han bor i. Jevn jobbing, lite rop og skrik og ydmyk overfor omgivelsene. Vi har sagt det før, og gjentar – det er noe ekstraordinært jordnært over idrettsheltene fra Buskerud.

Vikersund-bakken hadde ikke vært verdens største, uten ildsjelene. Uten moingene som krummet ryggen og tok sats da nikkersadelen ville legge ned hoppbakken. Tunge rapporter støttet av idrettssjefer med god trening i å heve glassene mente Norges framtid som vert for skiflyging ikke lå i Modum, men i Rødkleiva – et steinkast fra Holmenkollen. Bakken som vi i heldige øyeblikk får et glimt av tåkehavet.

Noen ganger er det ikke bare ålreit – det er helt nødvendig å være sta og bestemt. Slik moingene var da det stormet som verst. For det lugga skikkelig for Vikersund-gjengen da skitinget i 2005 vedtok å gå inn for Rødkleiva. Skipresident Sverre Seeberg jublet og mente vedtakene for Holmenkollen-anleggene var fremsynt. Vikersunds ivrige kvinner og menn var hele tiden fremoverlent, og da Oslo-politikerne sa nei til de luftige planene, var det klart for jobben som skulle sørge for verdens lengste svev i hellinga over Heggen kirke.

Når søndagskvelden siger inn over sletta og Fidjestøl & co. kan legge vekk målebåndet, er vi trygge på at de ser tilbake på enda et vellykket renn. Men vi minner om et visdomsord fra «Vømmøldalen» i Trøndelag, hvor folk er nesten like jordnære som i Modum: – Det e itjnå som kjem tå sæ sjøl. Minst 800 frivillige har da i mange dager lagt ned en formidabel innsats, og også skaffet mellom én og halvannen million kroner til sine korps, idrettslag og foreninger. Vi er mange som har noe å lære av bygda i Midtfylket. Nå er det opp til bakkemeteorolog Kristen Gislefoss og sørge for optimale forhold, og at Hofer lar våre dristige menn få den farten de fortjener. Kanskje er det en fjærlett mann fra Buskerud som passerer 250 metersmerket? For 25 år siden svevde Fidjestøl med samlede ski ned til ny bakkekord med ufattelige 167 meter. 79 meter kortere enn Remmen Evensens verdensrekord. Vi sier allerede nå: Vel blåst!

For 25 år siden svevde Fidjestøl ned til 167 meter. 79 meter kortere enn dagens verdensrekord.

Les flere meninger her!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags