(Svelviksposten)

Nå kan også de som begraves på Berger kirkegård få navnet sitt på et svært monument i stedet for på en egen gravstein. Nylig ble det installert en såkalt navnet minnelund der, hvor det er mulig å sette ned både urne og kiste i nærheten og få navn, fødsels- og dødsdato på en minneplate på monumentet.

Det samme finnes på gravlunden på Ebbestad. Den ble satt opp i 2018.

– Ja, det er populært. Det kan være både den avdødes ønske, men også et ønske fra etterlatte. For eksempel har jeg snakket med noen som bor langt unna og dermed ikke får stelt et gravsted, forteller Ole Jørgen Storli, driftssjef for kirkegårdene i Svelvik.

– Færre som steller graven

Det er kirkegårdsbetjeningen som steller og planter rundt monumentet.

– Det er slik at færre og færre opplever at barna steller graven til foreldrene sine. Det er en generell utvikling i samfunnet nå, forklarer Storli.

– Etterlatte trenger ikke tenke på vedlikehold, men de har et sted å gå, kan sette ned en blomst og tenne et lys, utdyper han.

Bautaen på Berger er såpass ny at det ikke er noen navn på den ennå. Storli tror heller ikke mange vet om den foreløpig, da ikke begravelsesbyråene har fått beskjeden om tilbudet per dags dato. Det mangler også å monteres et stativ til blomster og lys, men dette skal fikses i løpet av sommeren.

Les også

Ole Jørgen jobber blant Svelviks døde: – Det er ikke en jobb for alle

Anonym grav

Kisten eller urnen blir gravd ned like i nærheten av bautaen. Både på kirkegården på Berger og i Svelvik kan man også gravlegges anonymt. Da står det eventuelt at her hviler en ukjent eller anonym.

– Hvem er det som etterspør å få navnet på navnet minnelund i stedet for en egen gravstein? Er det avdøde eller etterlatte?

– Det er begge deler. Jeg har snakket med mennesker som ønsker seg til monumentet fordi barna bor langt unna og ikke får stelt, for eksempel, avslutter Storli.