Stoppet lekkasjen etter flere timer

Vannet skulle gått i et rør, men da en ispropp stengte dette tok massene veien ned mot bebyggelsen på Austad i stedet. På bildene ser du hvor vannet skulle ha gått, og hvor det i stedet tok veien.

Vannet skulle gått i et rør, men da en ispropp stengte dette tok massene veien ned mot bebyggelsen på Austad i stedet. På bildene ser du hvor vannet skulle ha gått, og hvor det i stedet tok veien. Foto:

Av og

Store vannmengder fosset gjennom hus og gater i timesvis, etter en lekkasje som er lokalisert til rørsystemet nedenfor Blektjern.

DEL

DRAMMEN: Isproppen som forårsaket vannsituasjonen på Austad i morgen- og formiddagstimene tirsdag, er nå fjernet, og vannet renner i sitt ordinære bekkeleie igjen. Situasjonen er dermed under kontroll. Det melder Drammen kommune kl. 12.10.

Det er systemet som skal ta opp vannet som demningen ikke holder på som tettet seg helt.

– Det ligger et rør på baksiden av huset som er fylt med snø og is, fortalte innsatsleder på stedet tidligere tirsdag.

Overvannskummen ligger rundt hundre meter bak de to husene som er rammet av lekkasjen. Det er altså ikke ved Blektjern, men i vannsystemet lenger ned, at svikten er.

Det er ikke registrert noen skader på demningen.

Må ikke tømme tjernet

Dermed tok det kortere tid å få kontroll på vannet enn det politiet hadde fryktet.

– Vi tror det er lettere å åpne røret enn å drive med arbeid på demninga. Heldigvis slipper vi å la tjernet tømme seg, og forhåpentligvis blir det mindre vannmengder enn vi hadde sett for oss, fortsetter innsatslederen.

Rundt klokka 10 er kommunen på vei opp til rørsystemet, samt gravemaskiner for å få åpnet opp. Det er mye snø i området som gjør arbeidet mer krevende.

Det var en stund kaos i trafikken på grunn av lekkasjen. Flere veistrekninger fra Austad og ned mot Bjørnstjerne Bjørnsons gate var sperret av.

Jobber på spreng

Kommunen, ved naturforvalter Bjørn Ringstad, fortalte tirsdag formiddag at de fryktet at det var demningen det var noe feil med.

– På grunn av mye snø har det satt seg en propp, og proppen har medført til at det har tettet seg, slik at vannet har funnet andre veier.

– Har dere oversikt over situasjonen?

– Vi har lokalisert hvor skaden er og vi jobber på spreng for å få dette gjort så fort som mulig. Vi håper på å ha alt under kontroll i løpet av et par timer.

Ifølge Ringstad er det kalt ut store mannskaper som jobber for å få kontroll på hendelsen. Ettersom vannmengdene avtar vil det også bli satt inn en rekke tiltak på veiene, slik at det blant annet ikke skal fryse til is.

Like før klokka elleve fikk kommunen kontroll på deler av vannet, og fått ledet vannet inn i sluk og kummer. Dermed er flere veier på Austad åpent for trafikk igjen.

Blektjern

Navnet «Blektjern» sies å bety «det lyse tjernet». Den eldre betongdammen, som ligger bare 20 minutter fra Drafnkollen i Strømsåsen, er fra 1878, og ble utbedret i 2011 for å tilfredsstille dagens sikkerhetskrav.

Dammen har fått nytt påstøp på vannsiden, og ny luke. Vannstanden er hevet med circa to meter.

FOSSER OVER: Dette huset på Austad er rammet av en stor vannlekkasje, og det fosser gjennom huset og videre ned på veien.

FOSSER OVER: Dette huset på Austad er rammet av en stor vannlekkasje, og det fosser gjennom huset og videre ned på veien.

Artikkeltags