Gå til sidens hovedinnhold

Politikere vil polarisere. Misforstår hverandre med vilje.

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det verste med den politiske debatten i Norge er at motstandere med vilje velger å misforstå hverandre. Da ender vi ofte med metadebatter om hva som er sagt og hvem som sa det, istedenfor politiske løsninger.

Et eksempel er debatten om «oljearbeiderskam», «kjøttskam» og «flyskam». Ingen av disse «skammene» har noen sinne blitt uttalt av noen i Miljøpartiet De Grønne (MDG). Likevel hevdes det, spesielt av Senterpartiet (Sp) og Fremskrittspartiet (Frp), at vi flyr rundt og tillegger folk skam.

Det er en totalt medieskapt debatt som noen dyrker for hva den er verdt. Spesielt av enkelte i Frp og Senterpartiet, som ser seg tjent med å polarisere. Vi så det også i valgkampen, hvor det å snakke positivt om byer og fremholde politiske løsninger for byene ble karakterisert som om at man «ikke bryr eller forstår seg på folk på bygda».

Les også

Sp-bombe i kommunestyret: – Vi kan stemme like mye til høyre som til venstre

Var man for bompenger så var man «ikke i kontakt med folk flest, eller forsto vanlige folks behov». Lista er uendelig lang. Nå fortsetter Magnus Weggesrud (fylkespolitiker for Sp - red, anm.) i god gammel stil også etter valgkampen. Jeg pekte i et intervju på at Senterpartiets velgere mer enn MDGs velgere bor ruralt, har lavere utdanning og er eldre. Dette er ikke noe jeg finner på, det er statistikk som man kan finne i velgeranalyser. Jeg avslutter med at «sammen representere Sp og MDG et bredt lag av befolkningen» og at «når Sp og MDG finner sammen har vi gode løsninger». Altså en positiv vinkling.

Les også

Sps knallharde krav: – Punkt nummer én er å skrote Viken

Det er ikke negativt å ha velgere i rurale strøk, tvert imot. MDG skulle gjerne hatt flere av disse. I samme intervju sier jeg at vi har som ambisjon å bli byens største parti. Det blir vi åpenbart ikke ved bare den velgergruppen vi har idag. Det er helt utrolig å klare å skru opp en debatt rundt denne uttalelsen som at «MDG ser ned på folk». «MDG bryr seg ikke om fattigfolk». Det er fordummende, det er trist og det er et retorisk nivå som bygger på å misforstå hverandre med vilje for å skru opp en polarisert debatt. Folk som ikke har lest artikkelen kaster seg på, og spinner videre på en fremstilling som ikke egentlig relaterer til intensjonene til den som hadde uttalelsen.

Vips så har vi en ny «kjøttskamdebatt» hvor enkelte i Sp kan peke på MDG og skjelle på oss for noe vi hverken har sagt eller ment. Det er en nitrist politisk utvikling.

Kommentarer til denne saken