Gå til sidens hovedinnhold

Politikerne overser skolehelsetjenesten og skaper mistillit blant de unge

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 2020 har verden opplevd den verste pandemien i nyere tid. En av problemene denne pandemien har vist er dagens skolehelsetjeneste og hvordan den i dag er langt ifra bra nok.

Bare i løpet av sommeren doblet akutte selvmordssamtaler seg og likevel virker det ikke som regjeringen har noen planer for å endre denne statistikken.

Statsbudsjettet for 2021 skulle gi skolehelsetjenesten nytt lys, slik vi så vidt fikk se i 2020. Da ble det bevilget 75 millioner ekstra. Slik ble det ikke. I fjor virket dette som en indikator på at de virkelige ville ta skolehelsetjenesten og elevenes helse på alvor. Det fikk oss til å fatte nytt håp om at mental helse endelig skulle bli satt på dagsorden. Isteden ble forslaget til statsbudsjett 2021 kun en liten økning for å prisjustere i forhold til dagens kroneverdi.

Flere partier uttaler seg om skolehelsetjenesten. Fremskrittspartiet har sagt at de vil ha en skolehelsetjeneste der døren til helsesøster alltid skal være åpen for alle. Likevel er det en stor del av norske elever som en lukket dør med en gul post-it lapp på der det står «kom tilbake senere».

Høyre har i mange år snakket om hvordan de vil styrke skolehelsetjenesten ved å innvilge mer penger fra statsbudsjettet. Dette hjelper lite for de elevene som fortsatt møter en lukket dør, og ikke ser noe endring. De pengene som skal være innvilget har i hvert fall ikke ført til noe markante endringer så langt.

Blir ikke dette veldig feil? Politikerne snakker så mye om hvor viktig det er at vi tar vare på oss selv og vår egen mentale helse, spesielt nå under en vanskelig tid. Likevel – når de får en sjanse til å velge om ungdom skal få en gunstig skolehelsetjeneste så takker de blankt nei. Ikke bare er det frustrerende å se at de lar muligheten for endring gå, men det skaper sterk mistillit blant unge.

Politikerne sier at de ser denne problematikken, men akter ikke å gjøre noe med det. Vi oppfordrer alle politikere til å tørre se realiteten og begynne å handle. For handling, det sier mer enn tusen ord.

Les også

Høyre-profil raser mot MDG-Ståle: – Håper Monica holder seg frisk

Les også

Barna til Anne-Linn (40) har aksjer på ønskelista – slik sparer du smartest til barna

Les også

Kranglet om Åskollen-skole: – Henger ikke på greip

Kommentarer til denne saken