Å gjøre noe med «glimt i øyet» er ikke lett.

Det fikk Drammens Tidende erfare da vi gjorde det vi mente var en fiffig vri på ordførerens oppfordring til de folkevalgte om å kle seg«anstendig» i kommunestyremøtet. Bare et lite overskuddsprosjekt, et tillegg til den vanlige politiske journalistikken vi bedriver hver dag, hver uke, hele året. Vi hyret inn to lokale moteeksperter og kastet terning på antrekkene. Det skulle være gøy, men ble møtt med ramaskrik.

«Mobbing», ropte Høyres Tor Tveter fra sin Facebook-profil. Han stilte selv villig opp på bilder fra bystyresalen og fikk terningkast tre. Han syntes for øvrig det må være rom for «fleiping og humør» fra kommunestyrets talerstol da han selv fikk kritikk av Venstres gruppeleder Herman Ekle Lund for flåsete tilnærming til fakta i saker om klima og naturvern.

Fortjent eller ei, terningkast-stuntet ble gjenstand for motstand i sosiale medier, ledet an av tospannet Cathrin Janøy (MDG) og Herman Ekle Lund (V).

Terningkastene ble også debattert i Buskerudsendinga på NRK, Dagsnytt 18 og NRKs Fredagspanel. Noen mente vi gikk langt over streken, men ble først og fremst krenket på vegne av andre. Noen mente at klær er uviktig og dermed ikke er noe mediene skal bry seg med. Andre fikk en anledning til å hate lokalavisen, fordi de synes terningkast er det nedrigste av all journalistikk. Andre igjen syns det var et artig påfunn, men brukte ikke like store bokstaver.

Men at saken denne uken skulle ende opp på agendaen i partssammensatt samarbeidsutvalg (PSU) – kommunens viktigste møtplass mellom de folkevalgte som arbeidsgiver og fagforeningenes representanter – er mildt sagt overraskende.

Hovedverneombudet i Drammen kommune, John Ole Olsen, fikk helt korrekt nei fra ordfører Monica Myrvold til å ta klesdebatten opp som egen sak. Han er tross alt ikke hovedverneombud for politikerne, altså sine egne arbeidsgivere.

Han fikk likevel lov til å fremføre et innlegg der han gikk langt i å ønske et utvidet ansvarsområde: – Medias utøvende journalistikk om klesstilen til kommunestyrerepresentantene viser vel at politikerne burde hatt sitt eget verneombud, uttalte han i møtet.

Men Olsen skal være glad for at han slipper å være verneombud for kommunens folkevalgte. Politikerne er ikke ansatte i kommunen og er dermed ikke omfattet av Arbeidsmiljøloven. De eneste som vurderer dem, forsvarer dem, og som de står til ansvar overfor, er velgerne. Føler de seg utsatt for dårlig behandling av pressen, kan de melde ifra til Pressens Faglige Utvalg. Føler de seg trakassert, hetset eller krenket, er rettsvesenet rett adresse.

Et langt større problem, og som faktisk ligger under hovedverneombudets ansvarsområde, er at altfor få kommunalt ansatte tør å ytre seg i den offentlige debatten.

Drammens Tidendes journalister opplever ofte at kommuneansatte ikke ønsker å uttale seg. Eller at de må ha godkjenning av en sjef eller to både før og etter intervjuer. Dette er ikke unikt for Drammen, men i tråd med tidligere undersøkelser gjort blant offentlig ansatte. De viser at det ikke står så bra til med ytringsvilkårene i kommunene. Om det er fordi de ansatte ikke tør, ikke vil, ikke får lov eller ikke er klar over at de kan og bør gjøre det, er usikkert. Men det går i alle fall ikke an å skylde på enkelthendelser, i dette tilfellet «motepolitiet». Uansett er det demokratisk problem, og et ansvar som påhviler hovedverneombudet.

De ansatte i kommunen fortjener derfor et like stort engasjement fra hovedverneombudet for å utvide deres eget ytringsrom, som å beskytte de folkevalgte mot pressens ytringsfrihet. Politikere klarer fint å forsvare seg selv. De ansatte kan godt få litt mer hjelp.

LES OGSÅ: