Ulf Erik Knudsen snakker seg vekk fra makta

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ulf Erik Knudsen snakker Frp lengre vekk fra Høyre - og dermed makta i Drammen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Frps gruppeleder Ulf Erik Knudsen startet april med en rekke personlige stikk til Drammen Høyres leder Fredrik Haaning fra talerstolen i bystyret.

Haaning truet senere med å stanse et komitémøte, der de begge sitter sammen, hvis Knudsen ikke la om stilen.

Ordfører Tore Opdal Hansen (H) fulgte denne uken opp med en advarsel om hardere klubbing i bystyret.

«Vi har tidligere hatt en høy standard i bystyret, som jeg vil søke å opprettholde. Jeg har fått tilbakemeldinger om at standarden er under press», sa ordføreren.

LES NYHETSSAKENE HER:

Alle, Ulf Erik Knudsen inkludert, skjønte hvem ordførerens alvorstale var myntet på.

Han svarte med en personkarakteristikk. Riktignok utenfor bystyresalen:

«Noen er litt persilleblad», konkluderte Knudsen.

Ulf Erik Knudsens debattstil er ikke ny. Det nye er at han er gruppeleder og setter tonen på debatten på en helt annen måte enn før. Det er også relativt nytt at Høyre og Frp ikke er politiske bestevenner lengre. Det at Fredrik Haaning åpenbart har ordførerambisjoner i Nye Drammen gjør ham til et ekstra interessant mål for Ulf Erik Knudsens stikk. 

Fredrik Haaning kunne valgt å ignorere Knudsen. Men denne uken markerte han at nok var nok.

Det er forståelig. Det er vanskelig se at den siste tids angrep fra Knudsen representerer noe løft for den politiske samtalen i Drammen.

Rekrutteringen til politiske verv er ikke påtrengende. Ei heller i Drammen Frp. Hadde den vært det hadde for eksempel Ulf Erik Knudsen hatt sterkere konkurranse om vervet som partiets gruppeleder i bystyret.

Personangrep og verbale nålestikk av den typen Knudsen har delt ut den siste tiden utgjør ingen god rekrutteringskampanje for lokalpolitikken.

Drammenspolitikerne hadde passende nok filosof Henrik Syse på besøk mandag i uken som var for å snakke om god debattskikk.

For alle som har barn i drammensskolen, og for alle dem som er barn i drammensskolen, er det rart å se at erfarne bystyremedlemmer trenger hjelp for å skjønne hva som er god og konstruktiv omgangstone. Temaet har stått høyt på dagsorden i drammensskolen i flere år.

Det står faktisk på timeplanen hver eneste uke.

Her er noen eksempler fra atferdsmål det jobbes målrettet for å oppnå hver eneste dag i skoler i Drammen som kan være til hjelp:

«Le med og ikke av.»

«Vi snakker høflig til og om hverandre.»

«Vi respekterer at vi er ulike.»

«Vi forstår når andre er lei seg og forsøker å trøste dem.»

Grunnen til at det jobbes så konkret med atferdsmål er at det bidrar til «å redusere antall elever med atferdsproblemer og fremmer god sosial og skolefaglig læring.» Et trygt og godt miljø, altså. Rett og slett.

Dette er, praktisk talt, barnelærdom. En hvilken som helst 11-åring i Drammen vet råd.

Det gjør nok Knudsen også. Han vet godt hva han driver med og ser det som en del av jobben sin. «Politikk er en tøff bransje, særlig på toppen», forklarer han til DT.

Spørsmålet er hva som kan være Knudsens mål med å stikke mange små verbale nåler i Høyres leder og potensielle ordførerkandidat?

Han provoserer Haaning. Det er åpenbart.

I tillegg skaper Knudsen oppmerksomhet om seg og sitt parti.

Men det blir mye person ut av det - og veldig lite sak.

Er det en takk for sist til Høyre etter bruddet i fjor?

Knudsens taktikk bygger i alle fall ingen grunnmur for et nytt langsiktig samarbeid om Drammen, slik Frp og Høyre hadde i mange år. Et politisk fellesskap som tok slutt sist november, vel å merke etter at Ulf Erik Knudsen overtok som gruppeleder.

Frp har i prinsippet bare en potensiell politisk samarbeidspartner her i byen. Det er Høyre.

At Frps gruppeleder nærmest peker ut Høyres leder som sin hovedmotstander i politikken i Drammen bærer definitivt ikke bud om forsoning. Med mindre Frps frontfigur i Drammen legger om stilen, ser det ut til at Frp blir stående alene å rope en stund fremover og lar andre holde i rattet.

Kanskje det rett og slett er Ulf Erik Knudsen og den nåværende bystyregruppas langsiktige mål for Frp i Drammen:

Minimum innflytelse. Maks stemme.

LES OGSÅ: Badstue-debatt i formannskapet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken