LO kjører på med bompengemotstand som parole på arbeidernes dag: – De som sitter nederst ved bordet skal ikke få enda mindre å rutte med

USOSIALT TILTAK: Gard Hofsvang, leder i LO Drammen og omegn, mener at bompenger er et altfor usosialt tiltak i Drmamen. Derfor gjør LO dette som en av sine hovedparoler 1. mai.

USOSIALT TILTAK: Gard Hofsvang, leder i LO Drammen og omegn, mener at bompenger er et altfor usosialt tiltak i Drmamen. Derfor gjør LO dette som en av sine hovedparoler 1. mai. Foto:

LO mener Buskerudby-pakken uansett ikke hadde vært nok for å sikre lave nok busspriser.

DEL

DRAMMEN: Arbeidernes dag nærmer seg, og LO Drammen og omegn gjør et svært aktuelt tema til en av sine største paroler i 1. mai-toget. Nemlig bompenger. Mer presist «Nei til usosiale bompenger». Hovedparolen er «Sterkt fellesskap, nytt styre i Drammen».

– Vi vil sende et tydelig budskap til våre folkevalgte om at nok er nok. Det skal ikke være sånn at de som sitter nederst ved bordet skal få enda mindre å rutte med som følge av bompenger som ikke tar hensyn til den enkeltes økonomi. Mange av våre medlemmer er avhengig av bil, og det kan ikke være sånn at vanlige folk ikke lenger skal ha råd til å kjøre bil, men blir tvunget over på buss, skriver Gard Hofsvang, leder i LO Drammen og omegn, i en pressemelding.

Tirsdag gjorde Drammen Høyre helomvending i Buskerudbypakke 2 og bompenge-saken. I kjølvannet av det har blant annet også Kristelig Folkeparti stilt seg negativ til bompenger i Drammen.

Krever reduksjon i bussprisene

Blir det flertall i det nye kommunestyret i Drammen for å si nei til bypakka og tilhørende bomregime, vil den ikke bli noe av.

LO skriver at de lenge har sett med bekymring hvor skjevt Buskerudbypakke 2 vil slå ut for vanlige arbeidsfolk. Det er beregnet at pakken medfører at det skal komme over 40 bommer i og rundt Drammen. 

LO Drammen holdt et ekstraordinært styremøte onsdag, der de kom fram til at de stiller følgende krav:  

 • Kraftig reduksjon i bussprisene.
 • Gratis bompengepasseringer eller tiltak som sikrer minimale inngripen i økonomien til innbyggere med lav inntekt.

Blir ikke disse kravene møtt vil vi gå imot gjennomføringen av Buskerudbypakke 2, og oppfordre våre medlemmer til å stemme på partier som tar den økende ulikheten til innbyggerne på større alvor, skriver Hofsvang.

Mener bypakken ikke hadde vært nok

Buskerudbypakken skulle sikre nettopp bedre kollektivtrafikk og lavere busspriser. Blir ikke pakken noe av vil sannsynligvis bussprisene øke. 

– Vi tror uansett ikke de pengene som lå inne til kollektivtrafikk  i Buskerudby-pakken hadde vært nok til å få billettprisene lave nok. Det må langt kraftigere tiltak til, utdyper Hofsvang overfor Drammens Tidende.

– Mange av våre medlemmer rammes brutalt av denne flate skatten (bompenger, journ.anm.) som ikke tar hensyn til størrelsen på folks lommebok, skriver LO videre.

I februar vedtok LO i Drammen og omegn at de er imot bruken av bompenger, og at de ønsker at all veiutbygging skal finansieres over skatteseddelen gjennom økt og progressiv personbeskatning.

Bomring-parti ble nektet parole

Drammen Live 24 skriver at aksjonsgruppa «Nei til bomring» i Drammen ønsket å ha sin egen bompenge-parole 1. mai, men at de ble nektet dette.

– Burde ikke et opprop fra 30.000 innbyggere kunne være parole på arbeidernes dag, sier Nei til bomring-general Anders Lunde til nettstedet.

Aksjonsgruppa stiller egen liste til valget. Hofsvang sier til Drm24 at 1. mai-komiteen behandlet over 50 innspill i parolemøtet tidligere denne. Nei til bomring sitt forslag var blant disse.

– Når vi diskuterte bompenger landet vi på forslaget vi selv har tatt initiativ til. Kun 15 paroler får gå i toget, pluss to fra Nedre Eiker.

På spørsmål om hva som er forskjell på paroleforslaget fra Nei til bomring og LOs parole, svarer Hofsvang slik:

–  Det er at vi ser nødvendigheten av flere av tiltakene i den såkalte Buskerudbypakka, samtidig som vi ikke kan akseptere usosiale avgifter.

LO er arrangør av 1. mai-toget. Hofsvang opplyser til Drammens Tidende at styret i LO i Drammen og omegn samt representanter fra Ap, SV, Sp og Rødt deltok i parolemøtet denne uka.

LES OGSÅ: «Nei til Bomring» med egen liste til kommunevalget

FIKK NEI: Aksjonsgruppa «Nei til bompenger» i Drammen ønsket å ha sin egen bompengeparole i 1. mai-toget, men fikk nei. Her lederen av aksjonsguppa Anders Lunde.

FIKK NEI: Aksjonsgruppa «Nei til bompenger» i Drammen ønsket å ha sin egen bompengeparole i 1. mai-toget, men fikk nei. Her lederen av aksjonsguppa Anders Lunde. Foto:

SV reagerer

Drammen SV reagerer på LOs parolevalg:

– Det året millioner av ungdom verden rundt har tatt til gatene for å redde klimaet mener LO at arbeiderkamp dreier seg om en kamp for privatbilismen. Hvor ble det av kampen for fellesskapet? skriver Kjetil Balog, Maria Meldalen, Tony Burner og Åse Lund i en pressemelding.

– Er ikke nettopp en reduksjon av privatbilisme, flere og billigere bussavganger og trygge gang- og sykkelveier for fellesskapets beste? Er ikke arbeidsfolk tjent med at lufta der de bor, jobber og har ungene i barnehage og skole ikke er helsefarlig, spør firkløveret i tillegg til Drammens Tidende.

I pressemeldingen skriver partiet at bompenger ikke er grunnen til at forskjellene mellom fattige og rike øker.

– Faktisk viser undersøkelser at de med best råd også er de som har bil. De som benytter seg av kollektivtilbud tjener i gjennomsnitt langt mindre enn de som kjører bil.

Ifølge Drammen SV betyr dette at de som er nødt til å benytte seg av kollektivtilbudet blir hardt rammet dersom en bypakkefinansiering ikke kommer på plass.

LO har tradisjonelt hatt et tett samarbeid med Arbeiderpartiet. Eivind Knudsen, gruppeleder i Drammen bystyre for Ap, er opprørt over den dramatiske vendingen bypakke-saken har tatt.

– Vi har tradisjon for at partiene i byen er enige om de store utviklingstrekkene. Vi er ikke vant til at folk går bak ryggen vår på denne måten. Dette er valgflesk, det handler ikke om endring i det hele tatt. Det er en uansvarlig endring av Høyre, sa han til DT onsdag.

Ap stemte for bypakken i fjor, etter forhandlinger med Høyre. Arbeiderpartiet tar stilling til hva de skal mene videre i saken etter påske.

Her er alle 1. mai-parolene:

 • Hovedparole: Sterkt fellesskap – Nytt styre i Drammen
 • Stans velferdsprofitørene – Stopp sosial dumping
 • Bekjemp arbeidslivskriminalitet –  Forby bemaningsbransjen
 • Nei til usosiale bompenger
 • Privatisering er en avsporing
 • Pensjon fra første krone
 • Boikott Israel – Fritt Palestina
 • Bevar Holmen til havn og industri
 • EØS-avtalen må kraftig forbedres – Nei til sosial dumping
 • Ikke rør sjukelønna
 • Stopp trakassering av kvinner på jobb. ILO konvensjon nå!
 • Sunn og gratis skolemat til alle elever
 • Reverser regjeringens AAP-kutt
 • Skeiv kamp er også klassekamp
 • Norsk lønn på norske arbeidsplasser

 

Artikkeltags