DRAMMEN: Ordfører Tore Opdal Hansen (H) får med seg Yousuf Gilani (V)  som varaordfører når de borgerlige skal styre Drammen de neste fire årene.

 - Yousuf har gjort meg oppmerksom på at Drammen nok er en av få byer i Europa som får en varaordfører med en annen etnisk bakgrunn. Det kler i så fall Drammen veldig godt, sier Opdal Hansen i en fullsatt peisestue i Drammen rådhus.

Yousuf Gilani, som er av pakistansk opprinnelse, kom inn som toppkandidat for Venstre etter Ulla Nordgarden.

- Dette er en historisk dag. Ikke bare for Drammen, men også for deler av Europa. Det er smigrende å få varaordførervervet, men jeg ba ikke om det, sier Yousuf Gilani og smiler stort.

Han presiserer at det er nå jobben starter med å forme politikken de står for.

- Det positive er at vi alle ønsker å utvikle Drammen til en enda bedre by. Nå har vi en unik mulighet til akkurat det, sier han.

- Skape en bedre by

Han var ikke alene om å smile bredt i peisestua i rådhuset i Drammen mandag kveld. Tore Opdal Hansen så svært fornøyd ut der han presenterte samarbeidspartnerne.

- Det er vår oppgave nå, gjennom det politiske ansvaret vi tar som politisk lederskap i Drammen, å videreutvikle Drammen kommune til en by som er bedre. Så vil tiden fram til neste valg vise om vi lykkes. Jeg har veldig tro på det. Vi viderefører nå det gode samarbeidet vi har hatt i 12 år i fire nye, sier Opdal Hansen.

Det er Johan Baumann som har ledet forhandlingene den siste uka.

- Det har vært en spennende jobb, som startet allerede valgnatten. Da tok ordføreren kontakt med Frp, Krf og Venstre og sa at vi har samarbeidet godt i 12 år - la oss fortsette med det. Vi begynte allerede da å stake ut kursen, sier Baumann.

Borgerlig samarbeid

Ordførervalget i Drammen har bydd på mye mer dramatikk enn man trodde valgnatten.

Masud Gharahkhani ville ikke innse tapet, og prøvde å splitte de borgerlige partiene.  Ap prøvde å lokke KrF over til seg, og fikk støtte hos enkelte i partiet, men ikke alle. Resultatet er en voldsom strid internt i partiet. 

KrF på sin side forsøkte å bruke sin posisjon til å skyve ut Frp. KrFs Odd Gusrud har senere bedt Frp om unnskyldning for forsøket på å holde dem utenfor.

LES OGSÅ: