Kapitals kåring av Norges mektigste kvinner ga en sur smak i munnen for Sandra Bruflot

GODDIEBAG: Dette var innholdet i posene de mektigste kvinnnene i Norge fikk utdelt etter Kapitals kåring onsdag.

GODDIEBAG: Dette var innholdet i posene de mektigste kvinnnene i Norge fikk utdelt etter Kapitals kåring onsdag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

«Hei Kapital og Trygve Hegnar (...) Jeg syntes det var helt topp å feire de mektigste kvinnene med dere i går, men jeg tror flere enn meg møtte opp for anerkjennelse, men dro hjem med fordommer i en goodiebag».

DEL

DRAMMEN: Bladet Kapital kåret for andre år på rad Unge Høyres nestleder og fylkespolitiker i Buskerud, Sandra Bruflot, som en av landets «Up & coming».

Bladet lister opp Norges 100 mest mektigste kvinner, hvor Bruflot er regnet som en av de 300 mest mektigste.

Armaniveske og rynkekrem

Bruflot var til stede under kåringen i går og satte stor pris på foredragene om forskjellsbehandling og skjulte fordommer av kvinner, forteller hun.

Men så tok opplevelsene en annen retning.

SANDRA BRUFLOT: – Det var så teit. Litt sånn: Grattis for å være mektig, men her har du rynkekremen og strømpebuksa di. Det eneste som manglet var noen kjøkkenredskaper, sier hun og ler.

SANDRA BRUFLOT: – Det var så teit. Litt sånn: Grattis for å være mektig, men her har du rynkekremen og strømpebuksa di. Det eneste som manglet var noen kjøkkenredskaper, sier hun og ler. Foto:

Her kan du lese hva hun skriver på Facebook-siden sin:

«Hei Kapital og Trygve Hegnar!

Jeg synes det var helt supert å bli invitert til kåringen av Norges mektigste kvinner, men jeg må ærlig innrømme at jeg la meg med en sur smak i munnen i går. Jeg vil ikke virke bortskjemt, utakknemlig eller sutrete, men er det ikke litt rart, at dere 1: Kaller meg en mektig kvinne. 2: Problematiserer både rundt skjulte kjønnsroller, forventninger, fordommer og forskjellsbehandling, før dere 3: sender meg og de andre damene hjem med goodiebags? Takk for at du er mektig, her har du: 
– To antirynkekremer (jeg er tross alt 25, men)
– En poncho. 
– En strømpebukse
– En armani-veske 
– En håndkrem som sikkert også er fancy. 
– Et interiørmagasin 
– En Brics-reiseveske med et brev som forteller meg at kofferten er den viktigste delen av «reiseantrekket". 
- Pandora-smykkedel 
– Finansavisen fashion der det står om «de best kledde kvinnene og mennene i næringslivet", 
- En hårkrem for å rette ut krøllete hår. 
– Invitasjon til Womens only-kveld på Steen og Strøm.

Dette er sikkert flotte ting, men man skulle tro at Norges mektigste kvinner kan kjøpe sin egen strømpebukse og at de selv kan søke opp hvem som er best kledd i finansverden hvis de vil vite det. Hvis dere først skulle gi noe (som i seg selv er veldig hyggelig!) så kunne det jo hende at toppledere og mektige kvinner heller hadde hatt lyst på for eksempel en nødlader? Ørepropper? Et blad om TJA ledelse? En bok kanskje? Hva med ting som anerkjenner at man faktisk har en fremtredende posisjon, fremfor å bli redusert til strømpebukser og antirynkekrem steg 1 og 2. Noe som ikke reduserer oss til utseende, fin hud, glatt hår og fine vesker. Folk må gjerne være opptatt av det, men vi er ikke automatisk opptatt av det fordi vi er kvinner. Hvis det hadde blitt delt ut boksere som ga sprettrumpe, hårvoks mot grå hår, magasiner om blazere, mandags og kremer hos de mektigste mennene, som for øvrig ikke trenger sin egen kåring, tror jeg mange hadde løftet et øyebryn.

Jeg syntes det var helt topp å feire de mektigste kvinnene med dere i går, men jeg tror flere enn meg møtte opp for anerkjennelse, men dro hjem med fordommer i en goodiebag.

Skrev på toget til Drammen

Innlegget har vakt stor medieoppsikt og Bruflot har hatt både Aftenposten, Dagens Næringsliv, Klassekampen og NRK på tråden torsdag formiddag. Og Drammens Tidende.

Hun forteller at opplevelsen gjorde såpass inntrykk at hun diskuterte med flere på et annet Høyrearrangement like etterpå, fordi hun ikke ville fremstå som utakknemlig. Men flere reagerte som henne og da hun satte seg på toget til Drammen begynte hun å skrive på innlegget.

 – Det var kjempegode foredragsholdere, alt var fint og flott, men da leder av Høyres kvinneforum, Tina Bru, og jeg sto utenfor og dro opp det som var i de to posene begynte vi bare å le, forteller hun.

– Det var så teit. Litt sånn: Grattis for å være mektig, men her har du rynkekremen og strømpebuksa di. Det eneste som manglet var noen kjøkkenredskaper,  sier hun og ler.

LES OGSÅ: I strupen på helseministeren

– Et kroneksempel

Politikeren understreker at hun forstår at goodie-bagene var gjort i beste mening, samtidig så etterlyser hun en litt mer reflektert holdning.

– Er det ingen som reagerte i forkant, dette må jo ha gått gjennom flere ledd, sier hun og legger til:

– Her går vi fra de mest fantastiske foredragene om skjult undertrykkelse av kvinner og hvordan både menn og kvinner ubevisst forskjellsbehandler kvinner, til dette ...

– Det ble rett og slett et kroneksempel på selve temaet, det er nesten som om det skulle være et case, men så ser de ikke ironien i det selv, sier hun.

LES OGSÅ: Stjerneskudd på lave hæler

«Gidder ikke kommentere»

Drammens Tidende har vært i kontakt med Kapital-eier Trygve Hegnar. Han ville ikke kommentere utspillet. Men til NRK tidligere i formiddag sier han:

– Det gidder jeg ikke å kommentere engang. Vi behandler viktige spørsmål når vi kårer Norges mektigste kvinner. Etter et arrangement som er så stort og viktig blir dette helt uinteressant.

LES OGSÅ: Sandra blir politisk rådgiver

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken