Vern kysttorsken nå!

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er ingen nyhet at kysttorsken i Oslofjorden er truet. Havforskningsinstituttet har advart i mange år.

Også yrkesfiskere og fritidsfiskere har sett utviklingen: Å få torsk på kroken innenfor lovlig fangststørrelse er blitt en sjeldenhet, ikke minst i Drammensfjorden.

Likevel er det ikke blitt gjennomført vesentlige vernetiltak. I valgkampen gikk vi begge ut og krevde at noe ble gjort. Derfor var det naturlig at SV den 18. mars fremmet et representantforslag på Stortinget der vi ber regjeringa raskt sette i gang tiltak som bl.a. innebærer et forbud mot faste eller stående redskap nord for fjordlinja Larkollen-Slagentangen.

Dette innbefatter også Drammensfjorden og Holmestrandsfjorden. SV i alle fylkene rundt Oslofjorden står sammen om dette forslaget.

Under fjorårets havfiske NM utenfor Holmestrand hvor 120 av landets beste fiskere var samlet i to dager, var den tørste torsken på 1,2 kg. Vi står i fare for at hele torskestammen bryter sammen og blir borte fra fjorden for alltid. Dødeligheten på kysttorsken er hele 67 %, det er altså bare hver tredje torsk som blir mer enn ett år gammel.
 
Miljøforholdene i Oslofjorden har endret seg. Vannet er blitt varmere, og vi har fått nye arter som kommer inn sørfra.

Noen skylder på selene som spiser mye fisk. Det er også mulig at tilføring av nitrogen fra kloakkutslipp, kan bidra til at torsken har problemer. Men det er ingen tvil om at hovedårsaken er overfiske.

Skal det være mulig å drive fortsatt fritidsfiske og næringsfiske i Oslofjorden i framtida, må vi bygge opp torskestammen igjen. Det klarer vi ikke uten begrensninger på fisket.

Det nytter!

Hummeren har vært truet, og det er derfor etablert egne bevaringsområder for hummer. I disse områdene har det også blitt mer større torsk.

Mengden fisk i gytemoden alder også har økt år for år.

Forbud mot faste redskaper (garn, ruser, teiner) utenfor forskningsstasjonen Flødevigen, i forbindelse med opprettelse av et bevaringsområde for hummer i 2006, førte også til en lokal restaureringseffekt med bestandsøkning for torsk og økning i gjennomsnittsstørrelse.

Dette vil SV gjøre

I forslaget peker vi på tiltak foreslått av Havforskningsinstituttet og nye strakstiltak: 

  • Kartlagte gyteområder må fredes mot alt fiske.
  • Forbud mot faste eller stående redskap i fjorden nord for en linje Larkollen-Holmestrand. Her skal det bare være tillatt å fiske med stang eller snøre, og fanget torsk skal slippes ut igjen.
  • All bunntråling forbys.

Til tross for at Havforskningsinstituttet har slått alarm i mange år og kommet med forslag til tiltak, er omtrent ingen ting blitt gjennomført av myndighetene.

Det er i stedet stadig blitt foreslått mer forskning og utredning. Men nå vet vi nok til å handle. Det er viktig å følge med om tiltakene virker – og om de er tilstrekkelige. Derfor ber SV om at tiltakene evalueres etter fem år.

Det vil aldri være populært å foreslå begrensninger eller stans i en aktivitet som har foregått i uminnelige tider.

Men vi tror det nå er forståelse for at drastiske tiltak må til. Da må alle fiskergrupper bidra.

De fleste skjønner at man ikke kan ta ut renter av banken om kontoen er tom!

LES OGSÅ: – Solcellene har innfridd forventningene

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken