DRAMMEN: Smilene og gleden var stor da Drammens Tidende mandag morgen fikk tildelt både Årets Bilde 2019 og Journalistprisen for 2019. Vanligvis skjer utdelingen av prisene på en egen prisfest, men på grunn av korona-tiltak skjedde dette i hver enkelt redaksjon i år.

Erik Sergio Auklend har i en rekke artikler skrevet om ungdomsvolden i Drammen. For dette arbeidet ble han tildelt både prisen for årets nyhetssak og selve Journalistprisen 2019.

Juryen skriver blant annet i sin begrunnelse: «Det er viktig å være først, men aller viktigst er det å være best. Det begynte som en enkel historie om to 17-åringer fra Drammen som måtte gå med voldsalarm etter å ha blitt påført gjeld og truet med vold. TV2 publiserte den samme saken noen dager tidligere, men slapp den. Det gjorde ikke Drammens Tidende. I en serie artikler satte avisen søkelyset på dette samfunnsproblemet og dokumenterte hvordan det også rammer skolen og samfunnet generelt.»

– Dette er veldig, veldig stort. Dette er ikke bare min pris, men et godt lagarbeid med god coaching fra redaktørene og gode tips og innspill fra kollegene mine. Dette er gøy, sier Erik Sergio Auklend.

Her kan du lese alle sakene om ungdomsvolden i Drammen.


Årets Bilde

Rune Folkedal har jobbet som fotograf i Drammens Tidende i over 30 år, og dratt inn flere priser. For 2019 vant han pris både for Årets sportsbilde som også ble kåret til Årets Bilde 2019. Bildet er fra feiringen av at Mjøndalen IF klarte å beholde plassen i eliteserien i 2019.

Om bildet sier juryen: «Det formelig lukter pyro og øl av bildet, vi kan kjenne på den ekstasen som publikum og spillere må ha opplevd. Dette er uten tvil det mest uttrykksfulle og energiske bildet juryen har fått tilsendt under denne konkurransen.»

– Jeg forsto at dette kunne bli et godt bilde da jeg så spilleren begynte å kle av seg og hadde en ølboks i hånden. Da var det bare å stille seg på rett plass, sier en glad Rune Folkedal.

Flere priser

Drammens Tidende fikk også en rekke andre priser. Thore Alnes fikk prisen Årets Snakkis for bomkartet, en oversikt over hvor de 40 planlagte bomstasjonene i Drammen skulle komme. Dette er avisens mest leste sak noensinne, og bidro til at politikerne i Drammen snudde når de så hvordan bomringen ville slå ut.

Juryen sier: «Glimrende forbrukerjournalistikk som opplyser, skaper engasjement og konsekvenser.»

Tore Sandberg tok Årets Nyhetsbilde, fra en rekkehusbrann i Drammen. Bildet er fra en brann i St. Hansveien i oktober i fjor, og om bildet skriver juryen: «Fotografen har i kommet tett på situasjonen og fanget profesjonell aktivitet og høy innsats. Vi ser en lun og verdig medmenneskelig ivaretakelse av brannofferet og en brannmann som mildt sagt er synlig preget av innsatsen og jobben som er utført.»

Herborg Bergaplass vant åpen klasse for artikkelen Under regnbuens fane – 17 år for sent. En sak om hvordan hun selv forteller om et av de valgene hun angrer mest på i livet, nemlig at hun ikke aksepterte at hennes egen sønn var homofil. «Vi er dypt imponert over motet og ærligheten» skriver juryen.

Journalist Hanne M. Austad fikk Godt språkprisen for saken Tormod skal dø av kreft. Om eiendomsmegleren Tormod Boldvik som vet at han skal dø, og hans historie. «Det er et paradoks at noe så tragisk kan beskrives så fint. Men språket er et verktøy i alle situasjoner» skriver juryen.

Det var leder Marita Røkeberg i Norsk Journalistlag Buskerud som sto for utdelingen av priser og diplomer mandag morgen. Det samme skjedde i de forskjellige redaksjonene rundt om i Buskerud. Foruten diplomer får vinnerne av Årets Bilde og Journalistprisen 5.000 kroner hver.