DRAMMEN: Johanne Helgeland (49), som har jobbet med TV, film og reklame i 25 år, søker barneskuespillere til en kortfilm som skal spilles inn i Drammen.

Regissøren står blant annet bak spillefilmen Flukten over grensen fra 2020, som vant Amanda-prisen for beste barnefilm og European Film Academy's Young Audience Award.

Helgeland flyttet tilbake til hjembyen Drammen for noen år siden, og er nå ivrig på å få satt sitt neste prosjekt ut i livet. Et prosjekt det ikke er lenge siden hun fikk ideen til.

– Jeg fikk en idé jeg bare måtte gjennomføre, og skrev manuset for halvannen uke siden, sier hun og smiler.

– På kort tid har jeg samlet sammen et veldig bra team som skal jobbe med filmen, fortsetter hun.

Hun planlegger å få spilt inn filmen allerede i første halvdel av juni, over to dager. Helgeland har booket et lokale på Danvik Folkehøgskole til audition 23. og 24. mai.

Tre jenter til hovedrollene

Helgeland synes imidlertid det er vanskelig å nå ut for å finne skuespillerne hun trenger. Dermed håper hun at barn i Drammen som har en liten skuespillerspire i magen vil melde seg.

49-åringen har behov for tre jenter i 10- 13 års alderen til hovedrollene. I tillegg trenger hun fire- fem gutter og jenter i alderen 7–9 år til mindre roller. Helgeland sier at det langt fra er noe krav om å ha teater- eller skuespillerbakgrunn.

– Jeg tenker at alle som er nysgjerrig på det å prøve seg som skuespiller kan melde seg. Man får jo hjelp. Noe av det morsomste jeg vet er å jobbe med barn, blant annet fordi de ikke er så selvbevisste som oss voksne, sier Helgeland.

Hun presiserer at det er foreldrene som må ta kontakt, på e-post [email protected].

Helgeland forteller videre at hun har god erfaring med å hyre inn barneskuespillere uten erfaring:

– Alle de fire hovedrollene i Flukten over grensen var ferske.

Helgelands nye kortfilm handler om et trekantdrama mellom tre venninner der den ene blir utestengt.

– Den handler om hvordan barn kan være mot hverandre. De kan jo være litt slemme – det er litt «den sterkestes rett». Filmen tar for seg en dag i jentenes liv en vakker dag i sommerferien. Men det er en veldig god og lykkelig slutt.

– Foreløpig budsjett? Ingenting

– Hva er budsjettet på?

– Foreløpig ingenting, smiler regissøren.

Helgeland sier at hun blant annet får hjelp til prosjektet av faren sin Axel Helgeland. Drammenseren er en av Norges mest erfarne filmprodusenter. Helgelands ektemann er også med.


Helgeland søkte nylig Drammen kommune om støtte til prosjektet, samt Norsk filminstitutt.

– Nå venter jeg spent på svar.

Foreløpig ligger det ikke an til at skuespillerne får lønn.

– Men hvis vi får økonomisk støtte til prosjektet er lønn til skuespillerne det første vi prioriterer. Det er uansett en opplevelse og erfaring å være med på dette, sier Helgeland.

Spiller inn storfilm i Drammen – stenger en gate og legger kunstsnø

– Film treffer særlig bredt

Jorun Larsen, kommunalsjef for Kultur, idrett og frivillighet i Drammen kommune, sier at Helgelands søknad ikke er registrert hos kommunen ennå.

– Men vi vil ta stilling til den når den kommer inn, sier hun, og fortsetter:

– Kommunen setter stor pris på alle former for ytringer innen film og kultur. Film-mediet særlig treffer bredt, og spesielt en kortfilm som denne. Og særlig yngre aldersgrupper. Så jeg vil si at alle filmskapere som vil spille inn i Drammen er hjertelig velkomne til det.

Helgeland forteller at kortfilmen skal spilles inn i skogen og i bydelen Fjell, og at historien som fortelles i filmen forsterkes av at våren er på sitt mest frodige.

– Dessuten kan vi ikke gjør det i skoleferien, for da vil det være for mange folk på innspillingsstedene, sier hun, som nemlig ønsker at folk holder seg unna akkurat når filmen spilles inn.

Dermed ønsker hun ikke å røpe nøyaktig dato for innspilling. 49-åringen håper at kortfilmen blir starten på et lengre prosjekt i Drammen, og mener at mer film bør spilles inn her.

Derfor var det «svenske politiet» på Fjell