– Etter min forståelse vil det KS og regjeringen nå har gjort medføre et veldig ras i rekrutteringen til læreryrket, og i gjennomføringen av lærerutdannelsen. Mange lærere vil nok vurdere andre yrker, sier professor Bjørn Kvalsvik Nicolaysen ved Universitet i Stavanger til Khrono.

Tirsdag avblåste regjeringen lærerstreiken som hadde vart i 15 uker, og grep inn med tvungen lønnsnemnd. Rundt 8.500 lærere var i streik da regjeringen grep inn. Lærerne var ikke fornøyd med arbeidsgiver KS' tilbud i årets lønnsoppgjør, og mente de ble lønnstaper for sjette året på rad.

Nicolaysen spår at regjeringen på et tidspunkt i løpet av de nest tre årene vil komme til å foreslå alternative veier inn i skolen.

– Jeg er lærerutdanner, jeg snakker med lærere i skolen i dag, jeg har studenter ute i praksis, jeg vet hvordan dette kommer til å gå. Vi kommer ikke i løpet av de neste fem, seks årene til å klare å klare å utdanne alle lærerne vi trenger. Men skolen vil virkelig lide dersom ikke regjeringen heller sikrer at det er høy nok kompetanse blant lærerne, sier han.

(©NTB)