Gå til sidens hovedinnhold

Prostens elendighetsbeskrivelse har ikke rot i virkeligheten

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Prost Kjell Ivar Berger skriver om ensomhet i Drammens Tidende, og mener at når nordmenn ifølge undersøkelser har oppgitt uavhengighet som den fremste verdien, så har det ført til at vi ikke lenger bryr oss om andre enn oss sjøl og lar andre mennesker og miljøet seile sin egen sjø.

«Uavhengigheten, den vi nordmenn klynger oss til som den største verdi i livet, har tapt.» Det er en konklusjon som ikke bygger på logisk konsekvens og en elendighetsbeskrivelse som ikke har rot i virkeligheten.

Det har blitt forska på og gjort undersøkelser om ensomhet gjennom mange år. Berger refererer ikke til en eneste vitenskapelig undersøkelse, men bygger konklusjonene sine på synsing og spredte anekdoter.

Det er ikke spesielt vanskelig å finne fakta om dette. Relevante undersøkelser gjort av fagfolk viser f.eks. at nordmenn i liten grad føler seg ensomme i forhold til andre nasjoner, at eldre generelt føler seg lite ensomme og at både familie og miljø er svært viktig for nordmenn. Dette er nok blant faktorene som bidrar til at Norge har blitt kåra til verdens lykkeligste land.

Talla varierer litt mellom undersøkelser, over tid og mellom grupper av befolkninga, men det er ikke noe som helst som tyder på at nordmenn generelt er mer ensomme nå enn før. Det er heller en tendens til det motsatte. I en studie blant eldre i 11 europeiske land var norske eldre de minst ensomme (rundt 10 %), mens eldre i spesielt Øst-Europa følte betydelig større ensomhet (opptil 55 %). Landa med større ensomhet var dessuten land der religiøsitet er en viktigere verdi og individuell frihet mindre viktig, ifølge den kjente «World Values Survey».

Les også

800 personer har ringt denne hjelpetelefonen det siste døgnet

Dette betyr ikke at ensomhet ikke er et problem vi bør jobbe med, men det at vi skulle ha en «ensomhetsepidemi», som også flere politikere har uttalt, er en myte.

Berger signerer ikke som privatperson, men som prost. Jeg håper ikke innlegget hans er representativt for synet Den norske kirke har på omfanget av ensomhet og hvilke konsekvenser frihet og uavhengighet som de fremste verdiene har hatt på det norske samfunnet. Det at nordmenn setter frihet høyt, betyr ikke at de ikke bryr seg om andre. Det er ikke noe motsetningsforhold der. Når nordmenn setter frihet høyt, betyr det at det er viktig for dem at de ikke føler seg undertrykte og avhengige av andres godvilje, som er noe helt annet enn å ikke bry seg om omverdenen.

De både ønsker og har mulighet til å leve et fritt liv uten undertrykkende arbeidsgivere, undertrykkende familie, undertrykkende tradisjoner, undertrykkende politikere og ikke minst uten undertrykkende religiøse ledere. Et sånt liv er et svært godt utgangspunkt for å skape en bedre verden for andre også.

Kommentarer til denne saken