Forskjellene i Norge øker skremmende fort. Da er det provoserende å lese om de stadig økende lønningene i Helse Sør-Øst i Drammens Tidende denne uka. Samtidig som administrerende direktør troner øverst på lønnslistene med svimlende 1,9 millioner i årslønn, ligger en vanlig sykepleierlønning bare på 544.440 kroner. Det er urettferdig.

Norge skal være et land med små forskjeller. I Drammen og i Buskerud har vi mange yrkesgrupper som har tapt kjøpekraft, samtidig som vi har en liten økonomisk elite som drar ifra. Det er et stort skille mellom eliten og toppen som har blitt lønnsvinnerne, og vanlige arbeidsfolk som må vise moderasjon.

Vi kan ikke glemme de menneskene som har stått i frontlinjen for å redde liv og helse under pandemien. De som ikke har hatt trygge hjemmekontorjobber og millionlønninger. Dette er helsepersonellet som har holdt hjulene i gang i velferdsstaten Norge. Vi trenger et skifte i norsk politikk, for å sikre gode tiltak som kommer vanlige arbeidsfolk til gode.

Både regjeringens store skattekutt til de én prosent rikeste, og lederlønninger i staten og de statlige selskapene, bidrar til stadig større ulikheter. Erna Solberg (H) har gjentatte ganger vist at hun ikke har viljen som skal til for å skape en endring, og jeg mistenker at høyrefolka egentlig ikke ser problemet. De ber vanlige arbeidstakere om å vise moderasjon i lønnsoppgjørene, samtidig som de på toppen får stikke fra uten konsekvenser. Dette svekker samholdet og fellesskapsfølelse i Norge. Det vil alle tape på.

Arbeiderpartiet ser problemet og har viljen til å komme med løsninger. Det viste vi blant annet ved å ta initiativ til lønnsfrys for stortingsrepresentanter tidligere i år, for vi mente det var helt på sin plass å se oss selv først. Dessverre fikk vi ikke flertall for en lederlønnskommisjon som kunne ha vært et viktig bidrag til å få slutt på lederlønnsgaloppen i staten.

Om Arbeiderpartiet kommer i regjering etter valget, vil vi umiddelbart røske tak i dette og nedsette en ulikhetskommisjon. Det er ikke aktuelt at dette skal bli en rapport som legges i en skuff. Den skal følges opp med tiltak som reduserer lønnsforskjellene i Norge. Vi mener alvor, og går til valg på å stoppe de vanvittige lederlønnsgaloppene vi ser i dag.

LES OGSÅ: