DRAMMEN: Rahma Hamed fortalte i november i fjor i Drammens Tidende om familiens flukt fra Irak, hennes egen vanskelige oppvekst med festing og psykiske lidelser i Drammen og om forfatterdrømmen.

Men forfatterspiren fikk en tøff start på karrieren. I desember skrev VG at 20-åringen følte seg lurt og utnyttet av forlaget. Drammenseren fikk ifølge avisa ikke betalt for de første 1.500 bøkene, og royaltyen var rundt halvparten av det hun skulle ha hatt ifølge bransjestandarden.

– Jeg begynte å stille spørsmål rundt kontrakten, men da fikk jeg kjeft og beskjed om å ikke lese kontrakten på nytt, sa hun til VG.

Snur

Generalsekretær Arne Vestbø i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, kalte kontrakten hennes med Panta forlag som skamløs og særlig graverende siden det gjaldt en så ung debutant.

Forlegger Alexander Elgurén i Panta hadde imidlertid en annen oppfatning. Han mente at grunnen til at Hamed ble gitt en så lav royalty var fordi forlaget hadde lagt ned så mye ekstra jobb med manuset hennes, skrev VG.

Men nå har han endret mening.

– Når man møter et annet perspektiv som er gyldig, må man kunne snu, og det gjør vi nå. Vi ordner opp i dette, og ønsker Rahma lykke til videre, sier Elgurén til VG.

Ny bok

Hamed får tilbake rettighetene til boken sin, og vil også få utbetalt forskuddet hun hadde krav på, i tillegg til at royaltyen oppjusteres til bransjestandard.

Fra nå av er det Strawberry Publishing som tar over rettighetene til 20-åringens bok «Å samle solstråler fra Mosul til Drammen». Selskapet har også skrevet kontrakt med Hamed om en ny bok.