Råner: Det vi trenger er en asfaltert firkant med god plass og en pølsebod

Av
DEL

Meninger Språkrådets bokmålsordliste definerer en råner på følgende måte: «person som har biler og formålsløs bilkjøring som fritidsinteresse».

Jeg har hengt på CC siden jeg var 16, og først kunne øvelseskjøre. Jeg kjøpte min egen bil da jeg var 17, en klassisk rød Saab 900. Jeg husker det første jeg gjorde var å øvelseskjøre ned på CC, det var en spesiell følelse, en følelse jeg husker godt i dag. Det vekket noe i meg, jeg så guttas reaksjon. Jeg vil ikke si de var imponerte, men det var helt tydelig moro. Bil var moro. Og siden så har bil alltid vært moro.

Det er enkelheten i miljøet som nå vekker så mye oppstyr i Drammen, unge gutter og jenter som synes bil er moro.

Vi finner samhold og tilhørighet i miljøet vårt, men vi blir stadig jagd av gårde og må finne nye steder å møtes.

Vi er i mangel på et sted vi kan få utløp for vår lidenskap. Fotballgutta har flust av baner, de lokale bandene og korpsene har øvingsrom og kulturhus, og det fins flerbrukshaller til andre aktiviteter. Men hva med oss som liker bensin, basskasser og pottesmell?

Som en del av rånermiljøet legger jeg merke til økende friksjon mellom rånerne som møtes på Shell og den øvre middelklassen som inntar leilighetene i sentrum. De virker stadig mer overrasket over hva det betyr å bo midt i en by. Jeg finner det vanskelig å tro at disse godt bemidlede menneskene ikke i sin villeste fantasi tenkte på at å flytte til et strøk parallelt med en høyt trafikkert vei og en samlingsplass for bilinteresserte siden 70-tallet, ville medbringe nattestøy.

Vi i Drammen er kjent med fenomenet der «etablerte» mennesker flytter nærmere sentrum uten å forstå hva det betyr å bo i en by med et yrende natteliv. Det veit jeg også utelivsbransjen har fått kjenne på.

Vi har begge våre prinsipper, dere vil sove, vi vil råne. Jeg forstår godt at dere har brukt mye penger på sentrumsleilighetene deres, men er det egentlig vårt problem?

Jeg blir stadig møtt med argumentet «du kan råne på landet», men da er det utrolig fristende å foreslå at du kan ta et skritt tilbake og innse at det hadde vært smartere å flytte til et roligere strøk. Men vi kommer ingen vei med å være urimelige, vi forstår at byen er for alle, også dere som ønsker stillhet.

Det vi ønsker, er et sted for oss rånere, lignende det vi hadde på CC før parkeringsbøtene etter stengetid kom. Da vil dere se at problemet løser seg selv.

Det er ikke så vanskelig. En flat asfaltert firkant med god plass og en pølsebod, et stykke unna leilighetene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags