(Eikerbladet)

Denne uken dra Iselin Wessel (36) til Krokstad skole for å levere datteren til SFO. Det som møtte henne var langt ifra en ryddig og pen skolegård.

– Det lå snus rundt omkring, jeg fant over 20 under en benk, sigarettsneiper og søppel spredt ut litt her og der.

Moren, som fra før har hatt tre barn som har gått på skolen sier det ofte har ligget litt søppel her og der, men at det var mer enn det pleier å være da hun tok turen dit med datteren.

Wessel la ut et innlegg i Facebook-gruppa «Vi som bor i Krokstadelva», der hun sammenligner skolegården med en søppeldynge:

« … Det florerer av søppel, snus, tyggiser og glasskår. Mest snus og søppel. Det var kjipt å ta med min skolestarter til en dynge …»


Ironisk

Wessel tok saken i egne hender og tok en runde for å rydde opp litt i skolegården.

– Jeg begynner å lure. Det må være noe i loven som sier at ungene har rett til et fint uteområde uten søppel? Ingen vokse hadde akseptert om deres arbeidsplass slik ut. Man kan ikke la ungene våre gå rundt i egle sneiper og snusposer.

Moren legger også vekt på sikkerheten for ungene. Barna som skal begynne i førsteklasse kan fort finne på å ta en snus, som kan se ut som en tyggis, i munn.

– De som begynner i førsteklasse vet vel omtrent nesten ikke hva en snus er engang.

Wessel sier hun tok kontakt med SFO-lederen som fortalte moren at de rydder litt, men at det er Drammen drift som driver uteområdet. Nå håper hun i det minste på at det blir ryddet pent og fint til skolestart.

– Det er nesten ironisk, ved den ene inngangsdøra er det opp en «Velkommen til førsteklasse» plakat, mens utenfor ligger det søppel. Det er litt av en velkomst.

LES OGSÅ: Dette fikk Mads til å undre: – Har kommunen mye penger til gode?

Kjent problem

Erik Mathiassen i Drammen Eiendom KF forteller søppel i skolegården på Krokstad er et kjent problem. Tross alt søppelet Wessel plukket tidligere i uken forteller Mathiassen at kommuneforetaket har vært en del ved skolen, omtrent hver dag, for å blant annet plukke søppel og tømme søppelbøttene.

– På skolen er det mange søppelbøtter, men som ligger ganske i nærheten av hverandre. Vi har merket at de neppe er fulle når de blir tømt, så det art de som benytter seg av området ikke klarer å så søpla inn i kassene, det må vi se på.

I tillegg til at Drammen Eiendom er innom for å plukke søppel, sier Mathiassen at skole selv plukker og rydder vekk søppel når det er drift av skolen.

– Vi skal ta en prat med rektor om hvordan vi kan redusere søppelet i skolegården, det er veldig mye akkurat der.

LES OGSÅ: Rahimi leder grønt: – Kommer til å lage show

Ikke i arbeidsbeskrivelsen

Rektor ved Krokstad Skole, Lena Westrum, sier at etter sommeren er det mange skoler som bærer preg av at de som bruker uteområdene ikke er like flinke til å rydde opp etter seg som det skolen skulle ønske.

– Man skulle tro det var allmennkunnskap om hvordan man bruker en søppelbøtte. De som står i skolegården vår er ikke så annerledes enn de som står i parker og skolegårder ellers.

Rektoren forteller at de ansatte var først på jobb mandag og ryddet så godt de kunne.

– Men oppgaven vår er å ta vare på ungene som møte opp. Det ligger ikke i arbeidsbeskrivelsen til lærerne at de skal plukke søppel i skolegården, men de bruker den ledige tiden de har til å rydde når man har sjansen til det.

Mathiassen i kommuneforetaket synes det er synd at man må bruke tid og penger på å plukke opp ungdoms søppel. I tillegg legger han vekt på at de skal gjøre det de kan for at de nye førsteklassingene kommer på en ren og pen skole.

– Det er noe vi gjør hvert eneste år. Vi sørger for at det er ekstra fint når elevene kommer første skoledag – det er en prioritert oppgave.

LES OGSÅ:MIF forsterker troppen med svensk angriper