MAJORSTUEN (Nettavisen): Mandag ble det klart at Emma Kirkeberg Mørk ikke får rekruttlandslagsplass foran en ny sesong. Det til tross for at hun både tok stafettgull og andre sterke plasseringer under vinterens junior-VM.

Langrennsekspert Petter Soleng Skinstad rister på hodet over avgjørelsen.

– Det er et meningsløst uttak til et meningsløst lag. Norges Skiforbund har ingen rød tråd eller langsiktige tanker bak sine rekrutteringstilbud, noe dette uttaket bærer preg av, forteller han i en tekstmelding til Nettavisen.

Han fortsetter.

– Slik rekrutteringslaget fremstår i dag virker det først og fremst som om forbundet har noen millioner fra Equinor de må få brukt opp, fremfor faktisk å reflektere over hvem som er morgendagens helter og hvordan de nettopp skal bli det.

– Havnet rett utenfor

Da rekrutt -og elitelagene ble presentert i Oslo mandag, var ikke Kirkeberg Mørk en av utøverne på landslag. Forrige sesong var hun på juniorlaget, men står altså uten plass på lag før en ny sesong.

– Begrunnelsen er at det er veldig mange gode skiløpere i den profilen som et rekruttlag skal ha, og nå var det seks stykker som i våre øyne er mer kvalifisert. Det er to som kommer inn på laget, som har bedre sportslige resultater enn Emma, forteller rekruttlandslagstrener Torstein Drivenes til Nettavisen.

– Emma har levert en kjempegod sesong, og det var lite som skilte, men hun havnet dessverre rett utenfor. Så hardt og så vanskelig er det.

Drivenes utelukker ikke at Kirkeberg Mørk kan være med rekruttlaget på enkeltøkter, dersom det skulle passe for partene. Han er også klar på at det finnes mange ulike privatlag i Norge, og at landslaget gjerne bistår drammenseren i tiden fremover.

– Vi ser på Emma som et kjempestort talent, som vi svært gjerne skulle hatt med på laget. Men vi har seks plasser tilgjengelig, og det var rett og slett ikke plasser igjen.

Forstår ikke avgjørelsen

Før uttaket ble offentliggjort, sa Kirkeberg Mørk følgende til Drammens Tidende om vrakingen:

– Jeg skjønner ikke hva jeg må prestere da, når det jeg har prestert i år ikke var godt nok.

– Jeg ble lei meg og skuffet. Jeg skal være så ærlig å si at den beskjeden var litt seig å svelge, fortsetter hun.

19-åringen forteller at hun nå må finne seg et alternativt lag foran en ny sesong.

– Veldig overraskende

Ekspert Torgeir Bjørn forteller til Drammens Tidende at han er overrasket over at Emma ikke ble tatt ut.

– Emma er trolig den mest lovende distanseløperen på kvinnesiden av de under 25 år, slår han fast.

– Vi må tenke at vi ikke bare skal utvikle gode sprintere, noe man på seniorsiden har blitt litt hekta på, men at man også passer på at man har gode distanseløpere. Derfor burde Emma ha vært tatt ut, fortsetter han.

Han mener det er uheldig at de seks jentene på juniorlandslaget nå blir splittet.

– Jeg mener at man burde tatt opp flere jenter i alderen 19–24 år, slik at de kunne trene og utvikle seg sammen. Det hadde nok vært mer gunstig, sier Bjørn.

Han både håper og tror at Emma klarer å holde motivasjonen oppe:

– Jeg vil tro at dette i første omgang er en stor skuffelse, men hun har et godt støtteapparat, og vet i stor grad hva som kreves for å bli en seniorløper. Jeg tror hun kommer til å utvikle seg til å bli en topputøver, uavhengig av om hun kommer på laget. Vi ser henne mest sannsynlig i verdenscupen i vinter.