Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen forlenger intervallet mellom første og andre vaksinedose til inntil 12 uker

Intervallet mellom første og andre dose av Pfizer- og Moderna-vaksinene økes til inntil 12 uker for alle aldersgrupper under 65 år.

Intervallet mellom første og andre dose av Pfizer- og Moderna-vaksinene økes til inntil 12 uker for alle under 65 år.

– Vi mottok anbefalingen fra Folkehelseinstituttet i dag og har besluttet å følge den. Når vi øker intervallet, får langt flere vaksine tidligere. Dette vil bidra både til å hindre alvorlig sykdom og død, og til å redusere smittenivået i samfunnet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding fredag.

Endringen gjelder kun for personer uten underliggende sykdom.

Personer i alderen 18 til 44 år vil ifølge foreløpige estimater fra FHI kunne få tilbud om vaksine opptil fem uker tidligere enn forventet i det nøkterne vaksineringsscenarioet. Det innebærer at vaksineringen av disse vil kunne begynne mellom 19. og 25. juli, i stedet for mellom 23. og 29. august.

Trer i kraft mandag

Anbefalingen trer i kraft fra og med mandag 3. mai og vil ikke ha tilbakevirkende kraft. Det betyr at de som har fått første dose, og har fått time til andre dose, beholder timen.

Intervallet mellom de to dosene er per i dag på seks uker.

Endringene gjelder for mRNA-vaksinene fra Pfizer-Biontech og Moderna.

Ny kunnskap om effekten

I pressemeldingen skriver regjeringen at nyere kunnskap om effekten etter vaksinasjon med mRNA-vaksine, tyder på at det kun er minimal forskjell på antistoffnivået fra seks til 12 uker. Disse vaksinene gir altså god beskyttelse de første 12 ukene etter første dose.

– Det er viktig at alle tar andre dose på riktig tidspunkt for å bli fullvaksinert, understreker Høie.